ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς μπορεί να σχετίζονται οι δουλειές του σπιτιού με το σεξ στα ζευγάρια;

Κάθε ζευγάρι περνάει σκαμπανεβάσματα στην κρεβατοκάμαρά του. Όλοι βιώνουμε περιόδους που δεν μπορούμε να πάρουμε τα χέρια μας ο ένας από τον άλλο ενώ άλλες  χαρακτηρίζονται από απομάκρυνση η οποία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και για μήνες.

Πώς μπορεί να σχετίζονται οι δουλειές του σπιτιού με το σεξ στα ζευγάρια;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από επτά χρόνια διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που μοιράζονται τις δουλειές στο σπίτι τείνουν να κάνουν περισσότερο σεξ. Τώρα, μια φετινή μελέτη πρόσθεσε ότι όταν αυτές οι δουλειές κατανέμονται ομοιόμορφα, τείνει να είναι η γυναίκα που πιέζει για σεξ.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο ισχυρίζεται ότι η ίση κατανομή των οικιακών εργασιών θα βοηθήσει σημαντικά τη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών και είναι εύκολο να καταλάβετε το γιατί.

Εάν ένα άτομο κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού, από το καθάρισμα, το μαγείρεμα μέχρι το πλύσιμο των πιάτων και των ρούχων στο τέλος της ημέρας θα είναι κουρασμένο. Έτσι είναι δύσκολο να έχει σέξι διάθεση αν είναι εξαντλημένο.

Επομένως, το ισότιμο μοίρασμα και η δίκαιη κατανομή εργασιών πιθανότατα να μειώσει το επίπεδο κόπωσης στο τέλος της ημέρας και θα επιτρέψει και στους δύο σας να έχετε σεξουαλική διάθεση. Ωστόσο, η μελέτη ισχυρίζεται ότι αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος της σεξουαλικής επιθυμίας της γυναίκας.

Attractive Passionate Couple Having Sex In Kitchen. Man And Woman Lying On The Floor In The Kitchen

Πώς διεξήχθη η μελέτη;

Στη μελέτη, που διεξήχθη από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Swinburne, συμμετείχαν 299 Αυστραλές γυναίκες μεταξύ 18 και 39 ετών που είχαν σχέσεις και ζητήθηκε να απαντήσουν σε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο που συγκρίνει τα χαρακτηριστικά της σχέσης με διαφορετικά επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας.

Στο ερωτηματολόγιο υπήρχαν ερωτήσεις που αφορούσαν τον ισότητα των δύο φύλων, την ποιότητα της σχέσης, καθώς και πόσο καλή πιστεύουν ότι είναι η σεξουαλική ζωή των ερωτηθέντων.

«Όπως ήταν αναμενόμενο, η ισότητα στις σχέσεις έδειχνε ικανοποίηση από την τη βάση της σχέσης, η οποία, στη συνέχεια, σχετιζόταν με υψηλότερα επίπεδα δυαδικής σεξουαλικής επιθυμίας», κατέληξε η μελέτη.

Η μελέτη αφορούσε την αντικρουόμενη γυναικεία επιθυμία για μοναχική και δυαδική σεξουαλική επιθυμία. Η γυναικεία επιθυμία είναι πολυδιάστατη και αποτελείται από δύο κύριους παράγοντες που αποτελούνται από τη μοναχική σεξουαλική επιθυμία και τη δυαδική σεξουαλική επιθυμία, που ορίζεται ως η επιθυμία για συναισθηματική εγγύτητα ή οικειότητα με άλλο άτομο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η πιο ίση κατανομή των οικιακών εργασιών μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της δυαδικής σεξουαλικής επιθυμίας, αλλά δεν έχει καμία επίδραση στην ατομική σεξουαλική επιθυμία. Εξετάζοντας τα δεδομένα, η ομάδα διαπίστωσε ότι όσες γυναίκες ανέφεραν ότι βρίσκονταν σε ισότιμες σχέσεις ήταν πιο πιθανό να βιώσουν υψηλότερα επίπεδα δυαδικής σεξουαλικής επιθυμίας και ήταν πιο ικανοποιημένες με τις σχέσεις τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ισότητα στη σχέση συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα δυαδικής σεξουαλικής επιθυμίας υποδηλώνοντας ότι η γυναικεία σεξουαλική επιθυμία δεν είναι μόνο βιολογική και γνωστική, αλλά ανταποκρίνεται και στα πλαίσια της σχέσης.

sex.jpg

Τι έδειξε η μελέτη

Σύμφωνα με τη Δρ. Simone Buzwell, επικεφαλή συγγραφέα της μελέτης, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας οδηγεί σε σημαντική δυσφορία για πολλές γυναίκες και τους συντρόφους τους.

Η Δρ. Buzwell εξήγησε ότι το πάθος είναι κάτι που μπορεί να δουλευτεί και ότι η χαμηλή γυναικεία σεξουαλική επιθυμία είναι πιθανό να είναι ένα πρόβλημα που και οι δύο άνθρωποι στη σχέση μπορούν να λύσουν από κοινού.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα επιρρίψετε ευθύνες στον σύντροφό σας λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν το επίπεδο επιθυμίας κατά συνέπεια κάντε μια εσωτερική ενδοσκόπηση για να δείτε αν και κατά πόσο και εσείς ευθύνεστε για την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας του ανθρώπου σας.