ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Καρκίνος προστάτη: Η συχνότητα εκσπερμάτωσης που μειώνει τον κίνδυνο

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει αν η συχνότητα με την οποία οι άνδρες εκσπερματώνουν επηρεάζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη ή όχι.

Καρκίνος προστάτη: Η συχνότητα εκσπερμάτωσης που μειώνει τον κίνδυνο

Ένα γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι άνδρες που έχουν από 8 έως 21 οργασμούς το μήνα, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο.

Ο προστάτης, ο μικρός αδένας σε μέγεθος καρυδιού που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη παράγει το σπέρμα. Παρά το μικρό μέγεθος του αδένα ωστόσο, ο καρκίνος του προστάτη παραμένει ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος στους άνδρες.

Τα συμπτώματα των πρώτων σταδίων του καρκίνου του προστάτη είναι λίγα, αν και μερικοί άνδρες εμφανίζουν πόνο στη μέση, προβλήματα στην ούρηση και αίμα κατά την εκσπερμάτωση. Είναι κατά συνέπεια σημαντικό να γνωρίζει κανείς τι μπορεί να κάνει για να μειώσει τον κίνδυνο.

Η μεγαλύτερη έρευνα του είδους της που εξέτασε τον αντίκτυπο της συχνής εκσπερμάτωσης στα ποσοστά καρκίνου του προστάτη, μια ευρωπαϊκή ουρολογική μελέτη του 2016, παρακολούθησε περισσότερους από 29.000 άνδρες για 18 χρόνια και βρήκε θετική συσχέτιση μεταξύ των συχνών εκσπερματώσεων και του μικρότερου ποσοστού καρκίνου του προστάτη.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτωναν περισσότερες από 21 φορές το μήνα, είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τον θανατηφόρο καρκίνο από εκείνους που είχαν λιγότερους οργασμούς κάθε μήνα.

Μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι ο συχνός αυνανισμός σε άνδρες άνω των 50 ετών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά ότι ο αυνανισμός στα 20 και στα 30 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Μετα-ανάλυση 22 μελετών το 2018, έδειξε ότι οι άνδρες που στην ενήλικη ζωή τους αναφέρουν μεγαλύτερη συχνότητα εκσπερμάτωσης διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για να αναπτύξουν καρκίνο στον προστάτη. Συγκεκριμένα οι άνδρες που είχαν στην ηλικία των 20-29 και 40-49 πάνω από 21 εκσπερματώσεις τον μήνα, είχαν και την μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν κακοήθεια στον προστάτη τους.

Για να μειώσει ένας άνδρας τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, είναι σημαντικό να ακολουθεί υγιεινή διατροφή, να αποφεύγει το κόκκινο κρέας και να διατηρεί ένα υγιές βάρος.

Συμπτώματα καρκίνου του προστάτη

Στα αρχικά στάδια της νόσου συχνά δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια.

Όταν εκδηλώνονται, τα πιο συχνά είναι:

  • Συχνοουρία, ειδικά τη νύχτα
  • Διακοπτόμενη ούρηση
  • Καύσος ή πόνος κατά την ούρηση
  • Αιματουρία
  • Στυτική δυσλειτουργία

Πηγή: mirror.co.uk