ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Η συμβολή του σεξ στην αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας

Το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η συμβολή του σεξ στην αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας

Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τη επώδυνη νόσο των αρθρώσεων, η οποία αντιμετωπίζεται συνήθως με αντιφλεγμονώδη.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το να κάνει κάποιος περισσότερο σεξ, μπορεί να τον βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πιο συνηθισμένου τύπου αρθρίτιδας.

Η τελευταία ανασκόπηση εξέτασε στοιχεία μελετών σχετικά με το πώς η σεξουαλική ζωή των ζευγαριών επηρεάζει την υγεία των πασχόντων με ουρική αρθρίτιδα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη διαθέσιμη βιβλιογραφία σχετικά με την ουρική αρθρίτιδα και τη σχέση της με τη σεξουαλική και στυτική δυσλειτουργία, την πρόωρη εκσπερμάτιση και την ποιότητα των σχέσεων.

Διαπίστωσαν ότι η ουρική αρθρίτιδα επιδεινώνει την απόδοση στο σεξ, αλλά και ότι η βελτίωση της σεξουαλικής υγείας μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων της πάθησης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρα Andrea Sansone, ενδοκρινολόγο στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata, δήλωσαν: «Η βελτίωση της διαχείρισης της ουρικής αρθρίτιδας έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη σεξουαλική υγεία και, αντίστροφα, η προώθηση της καλύτερης σεξουαλικής υγείας μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο των συμπτωμάτων της ουρικής αρθρίτιδας. Η παρουσία ενός συντρόφου συμβάλλει στην ευεξία των ασθενών με ουρική αρθρίτιδα, καθώς έχει ευεργετική επίδραση τόσο στη σεξουαλική υγεία όσο και στη διαχείριση της ουρικής αρθρίτιδας. Η αμφίδρομη σχέση της ουρικής αρθρίτιδας και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο νέο κεφάλαιο της σεξουαλικής ιατρικής».

Οι ερευνητές δεν διευκρίνισαν με ποιο τρόπο το σεξ μειώνει τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας, εικάζουν όμως ότι το υγιές βάρος και η τακτική άσκηση αποτελούν παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή των επώδυνων φλεγμονών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης συνδέσει την καλύτερη σεξουαλική ζωή με τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και της ψυχικής υγείας.

Το πλεονέκτημα του σεξ μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι οι σύντροφοι των πασχόντων τους ενθαρρύνουν να ακολουθούν τις θεραπείες τους.

Ο Δρ. Mark Russell, ρευματολόγος στο King's College London, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει μία από τις πολλές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ουρική αρθρίτιδα στους ασθενείς. Η πάθηση επηρεάζει έναν στους 40 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και γνωρίζουμε ότι είναι συχνή η υποδιάγνωση και η έλλειψη κατάλληλης θεραπείας. Υπάρχουν πολύ αποτελεσματικά φάρμακα όπως η αλλοπουρινόλη που μπορούν να ληφθούν μακροπρόθεσμα για τον έλεγχο της ουρικής αρθρίτιδας και την πρόληψη επιπλοκών. Η νέα μελέτη υπογραμμίζει μια πιθανή σχέση μεταξύ της σεξουαλικής υγείας και της τήρησης της θεραπείας για την αντιμετώπιση της πάθησης. Γνωρίζουμε από τις μελέτες ότι η τήρηση της θεραπείας είναι συχνά χαμηλότερη σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα παρά σε άλλες χρόνιες παθήσεις. Η μελέτη αυτή μπορεί να παρέχει σχετικό πλαίσιο για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας όταν συζητάμε για τη σημασία της προσκόλλησης σε φάρμακα όπως η αλλοπουρινόλη, τα οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στον έλεγχο των συμπτωμάτων της ουρικής αρθρίτιδας και στην πρόληψη των επιπλοκών».

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, ο καθιστικός τρόπος ζωής κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η κακή διατροφή, ευθύνονται για την αύξηση των ποσοστών ουρικής αρθρίτιδας.

Η πάθηση προκαλεί αιφνίδιο και έντονο πόνο στις αρθρώσεις, συνήθως στο μεγάλο δάκτυλο, αλλά και σε άλλα μέρη των ποδιών, των χεριών, των καρπών, των αγκώνων ή των γονάτων.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο της/των προσβεβλημένων αρθρώσεων, θερμότητα και ερυθρότητα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Sexual Medicine.

Πηγή: Mail Online