ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Διαταραχή μετατραυματικού στρες: Οι επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή των γυναικών

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική ζωή των γυναικών, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Διαταραχή μετατραυματικού στρες: Οι επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή των γυναικών

Περίπου το 10% των γυναικών έχουν συμπτώματα μετατραυματικού στρες λόγω πολέμου, παιδικής και/ή σεξουαλικής κακοποίησης.

Δεν έχει γίνει επαρκής έρευνα για το πώς μπορούν να επηρεάσουν αυτά τα συμπτώματα τη σεξουαλική ζωή των γυναικών μέσης ηλικίας.

«Καθώς οι γυναίκες γερνούν, αυξάνονται τα προβλήματα που δυσχεραίνουν τη σεξουαλική λειτουργία τους», δήλωσε η Δρ. Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βόρειας Αμερικής.

«Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης ιστορικού τραύματος από τους επαγγελματίες υγείας και τη διεξαγωγή διαλόγου με τις ασθενείς γι' αυτό το ευαίσθητο θέμα», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 100 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 45 έως 66 ετών. Έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή/εθνικότητα, η εκπαίδευση, η χρήση κολπικών οιστρογόνων, η κατανάλωση αλκοόλ και τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι συμμετέχουσες στη μελέτη έπρεπε να πληρούν ορισμένα κριτήρια, όπως το να έχουν εμφανίσει συμπτώματα μετατραυματικού στρες και να είχαν σεξουαλική δραστηριότητα τον μήνα πριν την αξιολόγηση.

Οι γυναίκες που ανέφεραν μέτρια και σοβαρά συμπτώματα μετατραυματικού στρες, ανέφεραν επίσης χαμηλότερη σεξουαλική λειτουργία.

Στη συνέχεια, οι συγγραφείς εξέτασαν συγκεκριμένες πτυχές των συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες. Διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερα ήταν τα συμπτώματα, όπως το μούδιασμα, σχετίζονταν με φτωχότερη σεξουαλική λειτουργία.

«Πολλές γυναίκες μέσης ηλικίας βιώνουν σοβαρές αλλαγές στη διάθεσή τους, τη σωματική υγεία και τις κοινωνικές τους σχέσεις, οι οποίες σχετίζονται εν μέρει με τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Karen Jakubowski, από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αξιολόγησης και της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες στις γυναίκες μέσης ηλικίας, για τη βελτίωση της σεξουαλικής τους υγείας και της λειτουργίας τους καθώς γερνούν, σύμφωνα με την Εταιρεία Εμμηνόπαυσης.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Πηγή: healthday.com