ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Μπορεί το ποδήλατο να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Είναι πιθανό η ποδηλασία να προκαλέσει προσωρινή στυτική δυσλειτουργία, αλλά υπάρχουν τρόποι να προστατευτείτε.

Μπορεί το ποδήλατο να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία;
Bigstock

Η ποδηλασία είναι μια εξαιρετική άσκηση χαμηλής επίπτωσης, η οποία είναι ιδανική για πολλούς ηλικιωμένους άνδρες. Μπορεί όμως το κάθεστε στη σέλα να προκαλέσει προσωρινές στυτικές δυσκολίες; Εξαρτάται, λένε ειδικοί.

Σύμφωνα με μια Ειδική Έκθεση Υγείας του Χάρβαρντ σε ορισμένες περιπτώσεις, η ποδηλασία μπορεί να βλάψει τα νεύρα και να συμπιέσει τις αρτηρίες στο πέος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στύσης. Ο κίνδυνος έχει βρεθεί πως είναι υψηλότερος μεταξύ των ανδρών που κάνουν ποδήλατο περισσότερες από τρεις ώρες την εβδομάδα.

Ο λόγος που το ποδήλατο μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία είναι ότι το κάθισμα (σέλα ποδηλάτου) ασκεί συνεχή πίεση στο περίνεο: την περιοχή μεταξύ των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Αυτή η πίεση μπορεί να βλάψει τα νεύρα και να επιβραδύνει προσωρινά τη ροή του αίματος, γεγονός που προκαλεί μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στο πέος και, τελικά, στυτική δυσλειτουργία.

Στυτική δυσλειτουργία: Πόσο σοβαρό πρόβλημα μπορεί να είναι το ποδήλατο;

Μια μελέτη παρατήρησης του 2014 διαπίστωσε ότι το ποδήλατο δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για ΣΔ ή στειρότητα. Οι ερευνητές είχαν αναλύσει απαντήσεις ερωτηματολογίων από περίπου 5.300 άντρες ποδηλάτες σχετικά με το πόσες ώρες την εβδομάδα έκανα ποδήλατο και εάν, τα τελευταία πέντε χρόνια, είχαν παρουσιάσει συμπτώματα ΣΔ ή αν είχαν διαγνωστεί με υπογονιμότητα. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν κάποια σαφή σύνδεση μεταξύ υψηλών ποσοτήτων ποδηλασίας και στυτικής δυσλειτουργίας ή υπογονιμότητας.

Ωστόσο, εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε για τους κινδύνους της ποδηλασίας και της ΣΔ, οι ειδικοί συνιστούν να εστιάσετε σε τρεις τομείς:

  1. σχήμα σέλας
  2. ύψος τιμονιού και
  3. τύπος ποδηλάτου

Σχήμα σέλας

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι στενές σέλες γενικά και εκείνες με μακρύ σχήμα V στην μύτη της σέλας μείωσαν το οξυγόνο στο πέος κατά 82,4% και 72,4%, αντίστοιχα. Συνιστάται να αποκτήστε μια φαρδιά, καλά γεμισμένη (μαλακιά) σέλα για να απορροφήσει τον αντίκτυπο. Επιλέξτε επίσης μια σέλα με μήκος μύτης όχι μεγαλύτερο από 6 εκατοστά.

Ύψος τιμονιού

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα τιμόνι ποδηλάτου σε ύψος παράλληλο ή υψηλότερο από τη σέλα αυξάνει τον κίνδυνο ΣΔ σε σύγκριση με το ύψος του τιμονιού χαμηλότερο από το ύψος της σέλας. Φροντίστε το τιμόνι να είναι χαμηλότερα από την σέλα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι θα ασκείται μικρότερη πίεση στο περίνεο.

Τύπος ποδηλάτου

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η οδήγηση ενός ποδηλάτου, στο οποίο ο αναβάτης είναι σε μια χαλαρή θέση ανάκλισης, δεν προκάλεσε την ίδια δραματική (αν και προσωρινή) πτώση της παροχής οξυγόνου στο πέος, όπως έκανε η οδήγηση ενός συμβατικού ποδηλάτου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε την οδήγηση ενός παραδοσιακού ποδήλατο μόνο και μόνο για να προστατευθείτε από πιθανή στυτική δυσλειτουργία. Είναι απλά μια επιλογή εάν αντιμετωπίζετε επίσης τακτικό πόνο στην πλάτη ή τον αυχένα ή άλλα προβλήματα που παρεμβαίνουν στην ποδηλασία σας.

Λάβετε υπόψη ότι εάν αισθάνεστε μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στο πέος σας μετά από βόλτες, σταματήστε το ποδήλατο για 1-2 εβδομάδες. Αυτά είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι το ποδήλατο μπορεί να σας οδηγήσει σε προβλήματα στύσης. Επίσης, να κάνετε πάντα τακτικά διαλείμματα κατά τις μεγάλες βόλτες και να φοράτε σορτς ποδηλάτου με ειδική επένδυση για επιπλέον προστασία.

Πηγή: harvard.edu