ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Οι γυναίκες οσφρίζονται πότε ένας άντρας δεν είναι σε σχέση

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι “ελεύθεροι” άντρες, δηλαδή εκείνοι που δεν είναι παντρεμένοι ή σε σχέση, έχουν διαφορετική μυρωδιά από εκείνους που έχουν σχέση, σύμφωνα με έρευνα.

Οι γυναίκες οσφρίζονται πότε ένας άντρας δεν είναι σε σχέση
Bigstock

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι μια έντονη μυρωδιά σώματος μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους αδέσμευτους άνδρες να στείλουν... σήματα στις γυναίκες για την ερωτική τους διαθεσιμότητα!

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι άγαμοι άνδρες τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους παντρεμένους, λόγω του σεξουαλικού ανταγωνισμού που σχετίζεται με το να είναι εργένηδες. Ταυτόχρονα, μια σχέση στηρίζεται και ενδυναμώνεται πιο εύκολα, όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης στον άντρα είναι χαμηλότερα, κάτι που θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο τα επίπεδα της ορμόνης του φύλου τείνουν να μειώνονται στους άνδρες που έχουν “σταθερές” σχέσεις.

Έχει επίσης προταθεί ότι η τεστοστερόνη μπορεί να επιτείνει την μυρωδιά του σώματος, το οποίο υποδεικνύει ότι οι “ελεύθεροι” άντρες έχουν πιθανώς ισχυρότερη μυρωδιά σώματος.

Για να διερευνήσουν αυτήν την υπόθεση, επιστήμονες προμήθευσαν 91 άνδρες με ένα απλό λευκό μπλουζάκι και ανέθεσαν σε κάθε συμμετέχοντα να το φορέσει για μία ημέρα. Οι 46 άντρες ήταν “ελεύθεροι” και οι άλλοι 45 ήταν σε μακροχρόνιες σχέσεις ή παντρεμένοι. Τους ζητήθηκε επίσης να κάνουν μέτρια σωματική άσκηση για να διασφαλιστεί ότι επαρκής ποσότητα ιδρώτα (και άρα μυρωδιάς) θα έμενε στο μπλουζάκι.

Στην συνέχεια οι ερευνητές έδωσαν τις μπλούζες σε 82 ετεροφυλόφιλες γυναίκες, για να τις μυρίσουν. Κάθε μία μύρισε 6 διαφορετικές μπλούζες και είδε επίσης μια φωτογραφία του άνδρα που ήταν... υπεύθυνος για κάθε μυρωδιά.

“Όπως ακριβώς το περιμέναμε, η σωματική μυρωδιά των “ελευθέρων” αντρών βαθμολογήθηκε ότι είναι πιο έντονη. Διαπιστώσαμε επίσης ότι τα πρόσωπά τους βαθμολογήθηκαν ως πιο αρρενωπά, αλλά αυτή ήταν η άποψη μόνο των γυναικών που οι ίδιες ήταν σε σχέση”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Εξήγησαν ότι η σωματική μυρωδιά ίσως βοηθάει τις γυναίκες να εστιάσουν σε πιο κατάλληλους συντρόφους: “Από εξελικτικής άποψης, μπορεί να είναι πλεονέκτημα για τις γυναίκες να μπορούν να ανιχνεύουν τα χημικά σήματα που υποδηλώνουν ζευγάρωμα και τελικά να αποφεύγουν να φλερτάρουν τους άντρες (ειδικά με απογόνους) που είναι ήδη σε σχέση, λόγω των σχετικά μειωμένων πόρων που μπορούν να τους προσφέρουν”.

Δυστυχώς, ωστόσο, η έντονη σωματική μυρωδιά δεν αυξάνει απαραίτητα τις πιθανότητες ενός άντρα να βρει ταίρι, καθώς οι μυρωδιές σώματος των ελεύθερων αντρών δεν αξιολογήθηκαν ως πιο σέξι ή πιο ελκυστικές, αλλά απλά ως πιο έντονες. Επίσης, οι γυναίκες που ήταν σε σχέση περιέγραψαν τα πρόσωπα των συζευγμένων ανδρών ως πιο αξιόπιστα και πιστά από εκείνα των ελευθέρων αντρών. Οι ελεύθερες γυναίκες δεν εντόπισαν τέτοιες ιδιότητες σε καμία από τις δύο ομάδες αντρών.

Επιστρέφοντας στο θέμα της όσφρησης, οι συγγραφείς της μελέτης προσφέρουν μια εναλλακτική εξήγηση για την εντονότερη σωματική μυρωδιά των εργένηδων, λέγοντας ότι όσοι δεν έχουν σύντροφο μπορεί απλώς να μην τηρούν το ίδιο πολύ την προσωπική τους υγιεινή: “Τα αποδεικτικά στοιχεία γι' αυτόν τον ισχυρισμό προέρχονται από έρευνα που δείχνει ότι οι άγαμοι άνδρες έχουν χειρότερα αποτελέσματα σωματικής και ψυχικής υγείας από εκείνου που έχουν σύντροφο και αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως φτωχότερη προσωπική υγιεινή και ως εκ τούτου εντονότερη σωματική μυρωδιά", γράφουν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology.

Πηγή: iflscience.com