ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι άνθρωποι που ρίσκαραν τη ζωή τους για την επιστήμη

Πόσα μπορεί ναδιακινδυνεύσει ένας άνθρωπος για χάρη της επιστήμης; Ίσως μερικές ώρες παραπάνωστο εργαστήριο, ίσως την προσωπική του ζωή.
Οι άνθρωποι που ρίσκαραν τη ζωή τους για την επιστήμη

Πόσα μπορεί ναδιακινδυνεύσει ένας άνθρωπος για χάρη της επιστήμης; Ίσως μερικές ώρες παραπάνωστο εργαστήριο, ίσως την προσωπική του ζωή.








Μερικοί όμωςέκαναν πολλά – μα πάρα πολλά – παραπάνω, βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική τουςακεραιότητα προκειμένου να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην πρόοδο τωνεπιστημών.







Διαβάστε τησυγκλονιστική ιστορία 4 επιστημόνων που τα έπαιξαν «όλα για όλα» για ναεξελίξουν το ερευνητικό τους έργο.







1. Σύμφωνα με τομύθο, ο Κινέζος Γουαν Χου δέθηκε σε μια καρέκλα με 47 ρουκέτες καθώς θέλησε ναείναι ο πρώτος που θα επισκεφθεί το φεγγάρι. Όταν οι υπήκοοί του άναψαν ταφυτίλια, υπήρξε ένας φοβερός κρότος και πολύς καπνός, όμως δεν υπήρχε πια ο ΓουανΧου! Ένας μικρός κρατήρας στο φεγγάρι πήρε το όνομά του από το φιλόδοξο Κινέζο,ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία σαν τον πρώτο αστροναύτη.















2. Ο Ισαάκ Νεύτωνέμπηξε μια βελόνα στο μάτι του για να μελετήσει καλύτερα την ανθρώπινη όραση. ΟΆγγλος φυσικός είναι γνωστός για το έργο του επάνω στου νόμους της βαρύτητας,ωστόσο ήταν πρωτοπόρος ερευνητής και στον τομέα της οφθαλμολογίας. Πραγματοποίησεπειράματα με καθρέφτες, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να κατανοήσει τηνανατομία του ματιού και την αντίληψη των χρωμάτων. Έτσι, πήρε μια βελόνα καισύμφωνα με τα χειρόγραφά του «την έμπηξε μεταξύ του ματιού και του οστού, κοντάστο πίσω μέρος του οφθαλμού, και πιέζοντας το μάτι με την άκρη της βελόναςεμφανίζονταν λευκοί, σκούροι και χρωματιστοί κύκλοι».















3. Ο Ρουμάνος γιατρόςΝικολάι Μινοβίτσι ήθελε να μάθει πώς νιώθουν οι κρεμασμένοι κι έτσι κρεμάστηκεο ίδιος. Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Μινοβίτσι πραγματοποίησε μιασειρά από πειράματα, σε ένα από τα οποία στερέωσε μια θηλιά στο ταβάνι, πέρασεαπό μέσα το κεφάλι του και ζήτησε από το βοηθό του να τον σηκώσει. Αν και ταπόδια του δεν απομακρύνθηκαν εντελώς από το έδαφος, δήλωσε πως αισθάνθηκε έναφοβερό κάψιμο. Έπειτα από αυτό, δυσκολευόταν να καταπιεί για έναν ολόκληρομήνα. Τα ευρήματά του δημοσιεύθηκαν το 1904 στη μητρική του γλώσσα και έναχρόνο μετά στα γαλλικά με τον τίτλο «Μελέτη για το Κρέμασμα».













4. Ο Αυστραλός Φραντς Ράιχελτ δοκίμασε τοαλεξίπτωτό του πηδώντας από τον Πύργο του Άιφελ. Στις 4 Φεβρουαρίου του 1912 οαδικοχαμένος Φραντς Ράιχελτ ήθελε να δοκιμάσει αν το αλεξίπτωτο που σχεδίασε θαμπορούσε να σώσει ζωές στην περίπτωση αεροπορικού ατυχήματος.