ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλληνας επιστήμονας εντόπισε ιό των Νεάντερταλ στο DNA σύγχρονων ανθρώπων

Πέρυσι επιστήμονες είχαν καταφέρει να εντοπίσουν «αρχαίους»ιούς ενσωματωμένους μέσα στο γονιδίωμα των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβαν. Τώρα,ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Έλληνας επιστήμονας εντόπισε  ιό των Νεάντερταλ στο DNA σύγχρονων ανθρώπων

Πέρυσι επιστήμονες είχαν καταφέρει να εντοπίσουν «αρχαίους»ιούς ενσωματωμένους μέσα στο γονιδίωμα των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβαν. Τώρα,ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο Γκίκας Μαγιορκίνης του ΤμήματοςΖωολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ο Ρόμπερτ Μπέλσοου της ΣχολήςΒιοϊατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Πλίμουθ, έκαναν το επόμενο βήμα καιεντόπισαν αυτούς τους ιούς των Νεάντερνταλ στο DNA των σύγχρονων ανθρώπων.

Αφού εξέτασαν το DNA 67 καρκινοπαθών, βρήκαν ότι τογονιδίωμα όλων περιείχε γενετικές αλληλουχίες αρχαίων ρετροϊών, που είχανβρεθεί και στους Νεάντερνταλ.

Όπως εικάζουν οι επιστήμονες, είναι πιθανό οι συγκεκριμένοιιοί να μόλυναν τους προγόνους μας πριν καν γίνει ο διαχωρισμός του «έμφρονοςανθρώπου» (homo sapiens) από τα «ξαδέλφια» του, τους Νεάντερνταλ και τουΝτενίσοβαν, κάτι που εκτιμάται ότι συνέβη πριν από περίπου 400.000 χρόνια.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορούμε να βρούμε ανθρώπουςσήμερα, οι οποίοι έχουν ορισμένες κοινές γενετικές περιοχές με τους Ντενίσοβανή τους Νεάντερνταλ, αλλά όχι με άλλους ζωντανούς ανθρώπους», ανέφερε ο Μαγιορκίνης.

Οι δύο επιστήμονες ήδη άρχισαν να μελετούν πόσο διαδεδομένοείναι αυτό το DNA των ρετροϊών στον σημερινό ανθρώπινο πληθυσμό και κατά πόσοαυτοί οι ιοί είναι ακόμα ενεργοί, άρα δυνητικά επικίνδυνοι.


Η μελέτη δημοσιεύεται στο στο διεθνούς κύρους περιοδικό βιολογίας "Current Biology".