ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το απρόσμενο όφελος του "τουρτουρίσματος"!

Τι θα λέγατε, αν μαθαίνατε ότι τα ρίγη που νιώθουμε ότανκρυώνουμε, μας αδυνατίζουν εξίσου αποτελεσματικά με τη γυμναστική;

Το απρόσμενο όφελος του "τουρτουρίσματος"!

Τι θα λέγατε, αν μαθαίνατε ότι τα ρίγη που νιώθουμε ότανκρυώνουμε, μας αδυνατίζουν εξίσου αποτελεσματικά με τη γυμναστική;

Αυτό είναι το συμπέρασμα της νέας μελέτης πουπραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Commonwealth της Βιρτζίνια,σύμφωνα με το οποίο όταν κάποιος τρέμει από το κρύο παράγονται ορισμένεςορμόνες που διεγείρουν την δημιουργία καφέ λίπους στο σώμα, που έχει ως κύριαλειτουργία την παραγωγή θερμότητας, που διατηρεί σε βιώσιμα επίπεδα τη σωματικήθερμοκρασία.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, για το σκοπό αυτό καίει τις θερμίδεςπου προσλαμβάνουμε από τις τροφές ή τοαποθηκευμένο λευκό σωματικό λίπος και έτσι δεν παχαίνουμε.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες συνεργάστηκαν μεμία ομάδα υγιών εθελοντών, μετρώντας τις καύσεις και τις διάφορες ουσίες στοαίμα τους όταν ήταν ξαπλωμένοι, όταν έκαναν στατική ποδηλασία και ότανεκτέθηκαν σε θερμοκρασία 15 βαθμών Κελσίου, ώστε να τρέμουν από το κρύο.

Το κρύο φάνηκε να διεγείρει την παραγωγή δύο ορμονών, τηςιρισίνης (irisin) και της FGF21, με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί ο ρυθμός καύσηςθερμίδων από το καφέ λίπος, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πωλ Λη, από τοΠανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, στην Αυστραλία.

Μάλιστα, μέσα σε 10-15 λεπτά τουρτουρίσματος, όπως δημοσιεύεταιστην επιθεώρηση «Cell Metabolism», τα ρίγη προκάλεσαν εξίσου μεγάλη αύξηση τηςιρισίνης με μία ώρα ήπιας γυμναστικής.

Παράλληλα, ο συνδυασμός των δύο ορμονών μετέτρεψε μέσα σεέξι ημέρες τα κύτταρα του λευκού σωματικού λίπους σε κύτταρα του καφέ λίπους.