ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχεδίασαν βηματοδότη που «μιμείται» την ανθρώπινη καρδιά

Ένας πρωτοποριακός βηματοδότης που συγχρονίζει τον καρδιακό παλμό με την αναπνοή μπορεί να αλλάξει διά παντός τη ζωή των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, δηλώνουν Βρετανοί επιστήμονες.

Σχεδίασαν βηματοδότη που «μιμείται» την ανθρώπινη καρδιά

Η συσκευή σχεδιάστηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ και το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Με τους συμβατικούς βηματοδότες, ο παλμός της καρδιάς ρυθμίζεται σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο, χωρίς όμως η συσκευή να «αντιγράφει» το φυσιολογικό παλμό της ανθρώπινης καρδιάς.

Στους ασθενείς με καρδιοπάθεια δεν παρατηρούνται φυσιολογικές διακυμάνσεις στον καρδιακό παλμό και αυτό αποτελεί βιολογικό δείκτη της υπνικής άπνοιας, της αρρυθμίας, της υπέρτασης, της καρδιακής ανεπάρκειας και του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Ο πρωτοποριακός βηματοδότης νέας τεχνολογίας έχει τη δυνατότητα να αποκαθιστά αυτές τις φυσιολογικές διακυμάνσεις του καρδιακού παλμού, ρυθμίζοντας τον παλμό ανάλογα με το ρυθμό της αναπνοής.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience Methods αναφέρει ότι η συσκευή βοηθά την καρδιά να εξοικονομήσει ενέργεια, βελτιώνει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα και διευκολύνει στην κυκλοφορία του αίματος στον καρδιακό μυ.

Ο Δρ Alain Nogaret από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ δηλώνει πως η ερευνητική ομάδα στοχεύει στην κατασκευή ενός εμφυτεύματος που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς εντός της επόμενης πενταετίας.