ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το δέρμα μας είναι μία... ολόσωμη μύτη!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρουρ στο Μπόχουμ της Γερμανίας ανακάλυψαν ότι το δέρμα μας είναι στην πραγματικότητα μία ολόσωμη... μύτη.

Το δέρμα μας είναι μία... ολόσωμη μύτη!

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι μπορεί και μυρίζει, χάρη σε υποδοχείς που βρίσκονται διάσπαρτοι παντού επάνω του, οι οποίοι, μάλιστα, μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωσή του όταν έχει τραυματιστεί.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Investigative Dermatology», οι επιστήμονες διερεύνησαν την απόκριση στις οσμές των υποδοχέων που φέρουν τα κερατινοκύτταρα, τα οποία αποτελούν τον κύριο τύπο κυττάρων του δέρματος.

Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι το συνθετικό έλαιο σανδαλόξυλου που χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία προσδενόταν σε έναν οσφρητικό υποδοχέα του δέρματος που ονομάζεται OR2AT4.

Ο συγκεκριμένος, όμως, αντί να στείλει σήμα στον εγκέφαλο, όπως κάνουν οι υποδοχείς στη μύτη οδηγούσε σε διαίρεση των κυττάρων και σε μετανάστευσή τους, διαδικασίες, δηλαδή, άκρως σημαντικές σε ό,τι αφορά την «επιδιόρθωση» του δέρματος που έχει υποστεί βλάβες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων αυξήθηκε κατά 32% και η μετανάστευση των κυττάρων κατά περίπου 50%, όταν κερατινοκύτταρα αναμείχθηκαν σε καλλιέργεια στο εργαστήριο επί πέντε ημέρες με το Sandalore.

«Υπάρχει μεγάλη τάση ανακάλυψης οσφρητικών υποδοχέων σε άλλα σημεία του σώματος εκτός της μύτης οι οποίοι μάλιστα φαίνεται να επιτελούν διαφορετικά μεταξύ τους καθήκοντα» ανέφερε ο Τζόελ Μέινλαντ από το Κέντρο Χημικών Αισθήσεων Μονέλ στη Φιλαδέλφεια.

Προσέθεσε ότι δεν είναι περίεργο που εντοπίστηκαν υποδοχείς της όσφρησης στο δέρμα, προκαλεί ωστόσο έκπληξη το γεγονός ότι οι υποδοχείς αυτοί φαίνεται να εμπλέκονται στην επούλωση τραυμάτων.

Οσφρητικοί υποδοχείς υπάρχουν επίσης στην καρδιά, το ήπαρ και το έντερο!

Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι οσφρητικοί υποδοχείς που έχουν εντοπιστεί σε ιστούς εκτός της μύτης αποτελούν νέους υποσχόμενους στόχους για θεραπείες ενάντια σε ασθένειες, καθώς είναι πιο εύκολο να αναπτυχθούν θεραπείες που θα επουλώνουν πληγές ή θα επιδιορθώνουν τα σημάδια της γήρανσης.