ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί κουνάμε τα χέρια μας "αυτόματα" όταν τρέχουμε;

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να τρέξετε χωρίς να κουνάτε τα χέρια σας; Αν το δοκιμάσετε, θα δείτε ότι είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο.

Έχετε αναρωτηθεί, όμως, γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί κουνάμε τα χέρια μας "αυτόματα" όταν τρέχουμε;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ θέλησαν μέσω της μελέτης τους να διαπιστώσουν ποιος μηχανισμός κινητοποιείται ακριβώς, όταν τρέχουμε.

Ζήτησαν από οκτώ άνδρες και πέντε γυναίκες να τρέξουν στον κυλιόμενο διάδρομο με τα χέρια ακινητοποιημένα σε διάφορες στάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εθελοντές που κρατούσαν τα χέρια χαλαρά πίσω από την πλάτη ξόδευαν 3% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τους δρομείς που άφηναν ελεύθερα τα χέρια τους να «πηγαινοέρχονται».

Όσοι έτρεξαν με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος ξόδεψαν 9% περισσότερη ενέργεια και όσοι τα κρατούσαν σταθερά πάνω από το κεφάλι 13% περισσότερο.

Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Experimental Biology», η «εξοικονόμηση» ενέργειας προκύπτει από την ταλάντωση των άνω άκρων, που λειτουργεί ως αντίβαρο στην κίνηση των ποδιών.

Τα χέρια, δηλαδή, αντισταθμίζουν την ορμή των ποδιών και προσφέρουν έτσι σταθερότητα στο δρομέα.

Βέβαια, διαπιστώθηκε ότι ένα μέρος της επιπλέον ενέργειας ίσως «καταναλώνεται» στην προσπάθεια που κατέβαλλαν οι εθελοντές για να κρατούν ακίνητα τα χέρια.

«Τα άνω άκρα αντιστοιχούν γύρω στο 10% της μάζας του σώματος, οπότε αν τα αφαιρούσαμε θα εξοικονομούσαμε υποθετικά το 10% του μεταβολικού κόστους στο τρέξιμο», αναφέρει ο Κρίστοφερ Αρελάνο, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης. «Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν θα υπήρχε αρκετή μάζα για να αντισταθμίσει την ταλάντωση των ποδιών, οπότε το τρέξιμο θα ήταν πιο δύσκολο να σταθεροποιηθεί», εξηγεί.