ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: Αμείωτη η εξάπλωση της πολιομυελίτιδας στην Μ. Ανατολή

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο φορέας των Ηνωμένων Εθνών "United Nations Children's Fund" ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των παιδιών που μολύνονται με τον ιό της πολιομυελίτιδας σε απομακρυσμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο δεν υπάρχει επάρκεια διαθέσιμων εμβολίων.

ΠΟΥ: Αμείωτη η εξάπλωση της πολιομυελίτιδας στην Μ. Ανατολή

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται την ίδια στιγμή που ξεκινάει η μεγαλύτερη εκστρατεία καταπολέμησης της πολιομυελίτιδας στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με το δίκτυο UN News Service.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την πολιομυελίτιδα, Chris Maher, δήλωσε σχετικά: "Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου πρέπει να δουλέψουμε με πολύ περιορισμένους πόρους για να νικήσουμε έναν εχθρό που ήταν ξεχασμένος εδώ και καιρό σε αυτή την περιοχή: έναν (εχθρό) που δεν γνωρίζει σύνορα και μπορεί να ταξιδέψει γρήγορα, μολύνοντας παιδιά όχι μόνο στην Συρία, αλλά σε όλη την περιοχή".

Η τελευταία αυτή έξαρση πολιομυελίτιδας στη Συρία έχει αφήσει παράλυτα ήδη 36 παιδιά μέχρι σήμερα, ενώ άλλα 765.000 παιδιά στην χώρα ζουν σε περιοχές που θεωρούνται απομακρυσμένες και είναι δύσκολο να φτάσει η βοήθεια του ΠΟΥ και των Ηνωμένων Εθνών εκεί για να γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί.

Η UNICEF και ο ΠΟΥ αναφέρουν ότι η κάλυψη εμβολίων στη Συρία έπεσε από το 99% που ήταν πριν από τρία χρόνια, στο 52% σήμερα.

Δύο πανεθνικές εκστρατείες καταπολέμησης της πολιομυελίτιδας στη Συρία είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

Ο υπουργός Υγείας του Ιράκ είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι εντοπίστηκε κρούσμα πολιομυελίτιδας στην Βαγδάτη και μετά από μερικές εβδομάδες ακολούθησε και δεύτερο κρούσμα.

Την ίδια στιγμή τέσσερα νέα κρούσματα έχουν ανακοινωθεί επισήμως φέτος στην Σομαλία.