ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συναγερμός στην χώρα: Στο Σωτηρία ο Έλληνας με υποψία Ebola

Στο νοσοκομείο Σωτηρία σε θάλαμο απομόνωσης μεταφέρθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι ο ασθενής που εικάζεται ότι πάσχει από τον ιό Ebola. Ο ασθενής μεταφέρθηκε μέσω του ΕΚΑΒ  από το σπίτι του και η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευε διαρκώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Συναγερμός στην χώρα: Στο Σωτηρία ο Έλληνας με υποψία Ebola

Πρόκειται για Έλληνα ο οποίος ήρθε από το Λάγος της Νιγηρίας, ωστόσο οι επιστήμονες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, κάνουν λόγο για περιστατικό χαμηλής έως και ανύπαρκτης υποψίας, τονίζοντας ότι το πιο πιθανόν, είναι ο ασθενής να πάσχει από ελονοσία. Συγκεκριμένα την εκτίμηση αυτή, έκανε ο λοιμωξιολόγος καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι γιατροί του Σωτηρία αλλά και άλλοι επιστήμονες λοιμωξιολόγοι, διενεργούν στον ασθενή όλες τις αναγκαίες εξετάσεις, ενώ δείγμα από το αίμα του, θα εξετασθεί άμεσα και από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Η αγωνία φυσικά έχει φθάσει στο ζενίθ έως ότου βγουν τα πρώτα αποτελέσματα τα οποία δεν αποκλείεται να γίνουν γνωστά ακόμη και το βράδυ της Παρασκευής.

Ένα άλλο περιστατικό το οποίο αρχικά είχε ενοχοποιηθεί ότι πάσχει από Ebola, νοσηλεύεται στο Λαικό νοσοκομείο. Πρόκειται για Έλληνα που πάσχει τελικά από ελονοσία και ήρθε επίσης από το Λάγος της Νιγηρίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι το onMed επιχείρησε να επικοινωνήσει με την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρία Τζένη Κρεμαστινού, αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς όπως ανέφεραν συνεργάτες της βρισκόταν σε τηλεδιάσκεψη.

Ο κ. Τσιόδρας αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στις 6.15 το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να ενημερώσει για τον ιό Ebola.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η διήμερη έκτακτη σύσκεψη στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την εξέλιξη του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, με τους υπεύθυνους να αποφασίζουν να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, αξιωματούχοι του ΠΟΥ υποστηρίζουν ότι οι πιθανές επιπτώσεις από τον ιό για την παγκόσμια υγεία είναι "ιδιαίτερα σοβαρές" εξαιτίας της ευκολίας με την οποία μεταδίδεται ο ιός, αλλά και του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας που καταγράφεται σε όσους μολύνονται.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Έμπολα

- Πυρετός
- Πονοκέφαλοι
- Μυϊκοί πόνοι
- Πόνοι στις αρθρώσεις
- Πόνοι στο στομάχι
- Γενική αδυναμία
- Διάρροια
- Εμετοί
- Απώλεια της όρεξης
- Αιμορραγία

Η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε διάστημα 21 ημερών από την προσβολή του ατόμου και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο ή φάρμακο που να την καταπολεμά.

Πώς μεταδίδεται

- Μεταδίδεται με την άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά των ασθενών
- Με την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα (σύριγγες)
- Από τις βλεννώδεις εκκρίσεις
- Το σπέρμα
- Το σάλιο
- Τον ιδρώτα
- Τον εμετό
- Το αίμα
- Τα κόπρανα των ασθενών

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εάν δεν έχουν εμφανιστεί τα συμπτώματα στον ασθενή.

Διαβάστε ακόμη:

ΚΕΕΛΠΝΟ: Πιο αυστηρές οι ταξιδιωτικές οδηγίες για τον ιό Ebola

Έμπολα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως κήρυξε ο ΠΟΥ