ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επιστήμονες τρελάθηκαν: Ανάλυση αίματος μέσα από έξυπνο τηλέφωνο

Οι επιστήμονες δεν θα σταματήσουν ποτέ να μας εκπλήσσουν, αξιοποιώντας δε την τεχνολογία, μπορούν να δημιουργήσουν μικρά θαύματα στην κυριολεξία. Μία ομάδα επιστημόνων όπως αναφέρει το BBC, κατάφερε να αναπτύξει μία εφαρμογή, η οποία με τη βοήθεια ενός πρόσθετου φακού επιτρέπει στο smart phone να προχωρήσει σε ανάλυση αίματος.

Οι επιστήμονες τρελάθηκαν: Ανάλυση αίματος μέσα από έξυπνο τηλέφωνο

Οι ερευνητές, εκτιμούν ότι η ανάλυση αίματος θα μπορούσε να εντοπίσει σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνος και ελονοσία, προσθέτοντας ωστόσο, ότι οι συνθήκες που επικρατούν σε ένα εργαστήριο αναλύσεων είναι σαφώς πιο ασφαλείς για τέτοιες σημαντικές διαδικασίες. Η εφαρμογή ονομάζεται Athelas.

Ειδικότερα, οι χρήστες αξιοποιούν τον πρόσθετο φακό προκειμένου να τραβήξουν μία φωτογραφία όπου απεικονίζεται το δείγμα αίματός τους. Στην συνέχεια, η φωτογραφία αποστέλλεται ηλεκτρονικά στους σέρβερς της εφαρμογής και στη συνέχεια τα αποτελέσματα των αναλύσεων στέλνονται πίσω στην «έξυπνη» συσκευή (στο smart phone).

Το πιο σημαντικό με την αξιοποίηση και την χρήση της τεχνολογίας, είναι ότι μπορούν να βοηθηθούν άνθρωποι που μένουν μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα και δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε Κέντρα Υγείας. Όπως αναφέρει δε, ο Τανάι Ταντόν, επικεφαλής των ερευνητών που δημιούργησαν το Athelas, «για περισσότερους από δύο αιώνες, η μορφολογία των κυττάρων και οι τεχνικές ανάλυσης αυτών δεν έχουν αλλάξει δραματικά. Και τούτο παρότι η ανάλυση αίματος για τους γιατρούς είναι εξαιρετικής σημασίας. Σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές η τεχνολογία θα λάμψει. Θα προσφέρει έγκαιρη διάγνωση και θα σώσει ζωές».

Διαβάστε ακόμη:

Δημιούργησαν αφρό που σταματά άμεσα την αιμορραγία