ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Η εξάπλωση του ιού σε αριθμούς και χάρτες

Σε εγρήγορση εξακολουθεί να βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα σχετικά με τη νέα έξαρση του θανατηφόρου αιμορραγικού ιού Έμπολα στην Δ. Αφρική.

Έμπολα: Η εξάπλωση του ιού σε αριθμούς και χάρτες

Σχεδόν κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο βρίσκεται σε κάποιου επιπέδου επιφυλακή για ενδεχόμενα περιστατικά Έμπολα από άτομα που καταφτάνουν εκεί από τις πληγείσες χώρες της Αφρικής: Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία.

Συνολικά μέχρι στιγμής υπάρχουν 1.779 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον ιό και 962 θάνατοι, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων έχει ήδη ξεπεράσει τους 1.000.

Δείτε στα παρακάτω γραφήματα, την εξάπλωση του Έμπολα με αριθμούς και χάρτες:

Οι παρακάτω χάρτες και πίνακες έχουν συνταχθεί βάσει των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θυμάτων από τον Έμπολα στην Δ. Αφρική μέχρι και τις 6 Αυγούστου 2014.

Στον 1ο πίνακα, μπορείτε να δείτε τα συνολικά κρούσματα του Έμπολα σε κάθε χώρα (γαλάζιο χρώμα), τους θανάτους (κίτρινο χρώμα) και τα ποσοστά θνησιμότητας (κόκκινο χρώμα).

ebola1

Ο ακόλουθος χάρτης, δείχνει την γεωγραφική εξάπλωση των κρουσμάτων του Έμπολα:

ebola2

Σε αυτόν το χάρτη μπορείτε να δείτε τη γεωγραφική εξάπλωση των θανάτων από τον Έμπολα σε κάθε χώρα της Δ. Αφρικής:

ebola3

Συνοπτικά, τα κρούσματα (γαλάζιο) και οι θάνατοι (κίτρινο) σε κάθε μία από τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο:

ebola4

Στο ακόλουθο γράφημα μπορείτε να δείτε την εξέλιξη στην χρονική κλίμακα -από την 1η Απριλίου μέχρι και την 1η Αυγούστου- των συνολικών κρουσμάτων Έμπολα (μαύρο χρώμα), των συνολικών θανάτων (κόκκινο χρώμα), και των επιμέρους θανάτων σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε (πράσινο, κίτρινο και μοβ χρώμα αντίστοιχα).

ebola5

Στον πίνακα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε την ιστορική επίδραση του Έμπολα στους ανθρώπους από το 1976 μέχρι και σήμερα. Κατά σειρά βλέπετε την χρονολογία, τη χώρα που επλήγη, τον αριθμό των θυμάτων (σκούρο γκρι χρώμα στις μπάρες), τον αριθμό των επιζώντων (απαλό γκρι χρώμα στις μπάρες) και το ποσοστό θνησιμότητας. Προσέξτε ότι η φετινή έξαρση του Έμπολα στη Δ. Αφρική είναι μακράν η χειρότερη τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.

ebola6

Στον ακόλουθο χάρτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μπορείτε να δείτε τις περιοχές που υπάρχουν κρούσματα και θάνατοι από τον Έμπολα στην Δ. Αφρική.

ebola 7

Διαβάστε επίσης:

Από ένα δίχρονο αγόρι στη Γουινέα ξεκίνησε πιθανώς η επιδημία του Έμπολα

Ιός Έμπολα: Έως και 90% ο δείκτης θνησιμότητας έπειτα από τη λοίμωξη

Έμπολα: Σε «καραντίνα» η νότια Αφρική

Έμπολα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως κήρυξε ο ΠΟΥ