ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Ο ΠΟΥ συνιστά προληπτικούς ελέγχους στους ταξιδιώτες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στα αρμόδια όργανα των χωρών της Δυτικής Αφρικής να πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους σε όλους τους ταξιδιώτες που φεύγουν από τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τις τοπικές οδούς των πόλεων που έχουν πληγεί από τον Έμπολα.

Έμπολα: Ο ΠΟΥ συνιστά προληπτικούς ελέγχους στους ταξιδιώτες

Στη χθεσινή του ανακοίνωση, ο ΠΟΥ δε διευκρινίζει ποιες χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν τους ελέγχους, σημειώνει όμως ότι η επιδημία του Έμπολα εντοπίζεται κατά βάση στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και μικρό μέρος του πληθυσμού της Νιγηρίας.

Όλες οι χώρες, ακόμη κι αυτές που δεν έχουν επηρεαστεί από το δραματικό ξέσπασμα του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εντοπίζουν και να απομονώνουν άμεσα πιθανά κρούσματα, χωρίς όμως να παρεμποδίζουν τις μετακινήσεις και τις εμπορικές συναλλαγές.

Ωστόσο, οι χώρες που δε συνορεύουν με περιοχές της Δυτικής Αφρικής όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του Έμπολα δε χρειάζεται να επιβάλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις ή ελέγχους στους ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Fox News, οι ιθύνουσες Αρχές σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα παρακολουθούν στενά τους ταξιδιώτες που πρόκειται να φύγουν από τη χώρα για πιθανά συμπτώματα λοίμωξης, όπως ο πυρετός.

Ο κίνδυνος μετάδοσης του Έμπολα στα αεροπορικά ταξίδια είναι χαμηλός, επειδή σε αντίθεση με τη γρίπη και τη φυματίωση ο ιός δε μεταδίδεται με τον αέρα.

Παρ' όλα αυτά, ο ΠΟΥ συνιστά στα άτομα που εκδηλώνουν ύποπτα συμπτώματα να μην ταξιδεύουν, ενώ όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουν την άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά ατόμων που έχουν πιθανώς μολυνθεί.

Ο Έμπολα μεταδίδεται με την άμεση επαφή με το αίμα και γενικότερα τα σωματικά υγρά και τις απεκκρίσεις μολυσμένων ατόμων ή ζώων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Αν και ο κίνδυνος για τους ταξιδιώτες είναι μικρός, οι συστάσεις του ΠΟΥ στοχεύουν στον περιορισμό του ιού, ώστε να μην περνά τα σύνορα των χωρών που έχουν ήδη πληγεί.

Διαβάστε επίσης:

Ανακάλυψαν πώς "παραλύει" το ανοσοποιητικό ο Έμπολα
Πέντε άγνωστες αιτίες πίσω από το δραματικό ξέσπασμα του Έμπολα
Από ένα δίχρονο αγόρι στη Γουινέα ξεκίνησε πιθανώς η επιδημία του Έμπολα