ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Ξεκινούν σύντομα οι δοκιμές του εμβολίου σε ανθρώπους

Οι πρώτες δοκιμές του εμβολίου ενάντια στο θανατηφόρο ιό Έμπολα πρόκειται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας θα χρηματοδοτήσει τις δοκιμές.

Έμπολα: Ξεκινούν σύντομα οι δοκιμές του εμβολίου σε ανθρώπους

«Πήραμε το πράσινο φως για να ξεκινήσουμε», δηλώνει ο Δρ. Tony Fauci, διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID).

Το εμβόλιο παρασκευάστηκε από το NIAID σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithKline και οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν σε εργαστηριακό κέντρο του Μέριλαντ.

Στις δοκιμές θα συμμετάσχουν 20 υγιείς ενήλικες και στόχος είναι να διαπιστωθεί πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο αλλά και κατά πόσο θα επιτευχθεί η ανοσοποίηση ενάντια στον Έμπολα.

Περαιτέρω δοκιμές πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη Βρετανία, τη Γκάμπια και το Μάλι, ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συζητά την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί αντίστοιχη δοκιμή και στη Νιγηρία.

Οι πρώτες προσπάθειες παρασκευής ενός εμβολίου ενάντια στον Έμπολα ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια. Το Ινστιτούτο είχε συνεργαστεί με μια μικρή ιταλο-ελβετική εταιρία με στόχο την παρασκευή του εμβολίου, το οποίο είχε αποδειχθεί πως μπορούσε να προστατεύσει τα πειραματόζωα ενάντια στον ιό.

Η Glaxo αγόρασε την εν λόγω εταιρία πέρυσι και ζητήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας να επισπεύσει τις έρευνες και τις σχετικές δοκιμές λόγω της δραματικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Δυτική Αφρική.

Διαβάστε επίσης:

ΚΕΕΛΠΝΟ: Χαμηλός ο κίνδυνος για εκδήλωση Ebola στην Ευρώπη - σε ετοιμότητα η Ελλάδα
Ο Έμπολα έχει το «πάνω χέρι» στη Δυτική Αφρική
Ο τρομακτικός αντίκτυπος και τα συμπτώματα του Έμπολα σε φωτογραφίες