ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Δεν καταφέραμε να βρούμε τα γονίδια της εξυπνάδας"

«Δεν βρήκαμε τίποτα» Αυτό παραδέχονται τα μέλη μίας ερευνητικής ομάδας που πραγματοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες μελέτες μέχρι σήμερα, αναζητώντας τον συνδυασμό των γονιδίων υψηλής νοημοσύνης.

"Δεν καταφέραμε να βρούμε τα γονίδια της εξυπνάδας"

Προηγούμενες μελέτες είχαν καταδείξει ότι η υψηλή νοημοσύνη έχει ισχυρό γενετικό υπόβαθρο, ωστόσο η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι το υψηλό IQ έχει μεν ισχυρή γενετική βάση, πρέπει, όμως, να επηρεάζεται από πολλά διαφορετικά γονίδια, καθένα από τα οποία έχει μικρή μόνο επίδραση.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν τα γενετικά στοιχεία 106.000 ατόμων, εκ των οποίων τα 24.000 είχαν υποβληθεί σε τεστ νοημοσύνης. Το μόνο που κατάφεραν να εντοπίσουν, ήταν τρεις γενετικές ποικιλομορφίες που σχετίζονται με τα χρόνια εκπαίδευσης και το IQ, με εξαιρετικά μικρή επίδραση όμως.

Ενδεικτικά, κάθε μία αντιστοιχούσε σε αύξηση μόλις 0,3 μονάδων στο τεστ IQ.

Ένα άτομο που διαθέτει και τις τρεις ποικιλομορφίες σε δύο αντίγραφα θα κέρδιζε, δηλαδή, μόλις 1,8 μονάδες μονάδες σε ένα τεστ IQ.

Η νέα μελέτη που παρουσιάστηκε από την «Κοινοπραξία Γενετικού Συσχετισμού Κοινωνικών Επιστημών» δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS.