ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους

Μέσα στο σπίτι και το χώρο εργασίας μας υπάρχουν ουσίες που μολύνουν τον αέρα και μάλιστα κατατάσσονται πολύ ψηλά στη λίστα των κινδύνων που απειλούν τη δημόσια υγεία.

Τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους

Το περιβάλλον των εσωτερικών χώρων είναι στατικό, με αποτέλεσμα οι ρυπαντές να συσσωρεύονται στον αέρα και τις επιφάνειες σε τεράστιες ποσότητες. Εάν ζούμε και εργαζόμαστε σε ένα τέτοιο περιβάλλον κινδυνεύουμε από το λεγόμενο «σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου», το οποίο εκδηλώνεται με τους συχνούς πονοκεφάλους, τη ζαλάδα, τη ναυτία και τους ερεθισμούς στα μάτια, τα αυτιά και τη μύτη.

Τα καθαριστικά, τα συνθετικά υλικά αλλά και τα ίδια τα έπιπλα απελευθερώνουν τοξικές ουσίες τις οποίες αναπνέουμε καθημερινά σε χώρους που δεν ανανεώνεται συχνά ο αέρας. Επίσης, βακτήρια και μύκητες εισέρχονται στα σπίτια και τα γραφεία όταν ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Health Perspectives, τοποθετώντας στρατηγικά στους εσωτερικούς χώρους συγκεκριμένα φυτά όχι μόνο θα κάνουμε την ατμόσφαιρα πιο ζεστή αλλά ο αέρας θα είναι πιο καθαρός και δε θα επιβαρύνει την υγεία μας.

Τα φυτά αυτά όχι μόνο καθαρίζουν τον αέρα, αλλά παράλληλα είναι ανθεκτικά σε έντομα και παράσιτα και δε χρειάζονται πολλή φροντίδα.

1. Χρυσάνθεμο (Chrysanthemum morifolium)

1plant

Εξαιρετικά αγαπητό και οικονομικό, το χρυσάνθεμο δεν προσφέρει μόνο αισθητική αναβάθμιση σε ένα χώρο. Απομακρύνει την αμμωνία, το βενζόλιο, τη μεθανάλη (φορμαλδεΰδη) και το ξυλόλιο.

2. Αράχνη (Chlorophytum comosum)

2plant

Αγαπά το φως και δε χρειάζεται πολύ πότισμα. Απομακρύνει ρυπαντές όπως η μεθανάλη και το ξυλόλιο.

3. Δράκαινα

3plant

Υπάρχουν περισσότερα από 40 είδη δράκαινας, οπότε είναι αρκετά εύκολο να βρείτε κάποιο που σας αρέσει. Όσοι έχουν κατοικίδια στο σπίτι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς τα φύλλα της είναι τοξικά αν ο σκύλος ή η γάτα τα φάει κατά λάθος. Η δράκαινα απομακρύνει το βενζόλιο, τη μεθανάλη, το ξυλόλιο και το
τριχλωροαιθυλένιο.

4. Μπενζαμίνη ή «κλαίουσα» (ficus benjamina)

4plant

Μπορεί να γίνει αρκετά ψηλό και το χώμα του πρέπει να στεγνώνει εντελώς ανάμεσα στα ποτίσματα. Απορροφά το βενζόλιο, τη μεθανάλη και το τριχλωροαιθυλένιο.

5. Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum)

5plant

Ανθίζει κυρίως του καλοκαιρινούς μήνες και δε χρειάζεται πολύ φως. Απομακρύνει την αμμωνία, το βενζόλιο, τη μεθανάλη και το τριχλωροαιθυλένιο.

Διαβάστε επίσης:

Κοστίζει 3 εκατομμύρια ζωές το χρόνο και βρίσκεται στο ίδιο μας το σπίτι
Δείτε σε πόση ώρα εξαπλώνονται οι ιοί σε ένα γραφείο