ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα έρευνα: Το 92% των ανθρώπων ζει με κάποιον ιό!

Μια "δεξαμενή" ιών είναι το ανθρώπινο σώμα σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMC Biology, αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 92% των ανθρώπων έχει κάποιον ιό χωρίς να το γνωρίζει και χωρίς να ασθενεί απαραίτητα από αυτόν.

Νέα έρευνα: Το 92% των ανθρώπων ζει με κάποιον ιό!

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι μέρος του μεγάλου πρότζεκτ του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ για την χαρτογράφηση του ανθρώπινου μικροβιώματος (Human Microbiome Project).

Για τις ανάγκες της έρευνας, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ανέλυσαν το DNA από 102 συμμετέχοντες ηλικίας από 18 έως 42 ετών. Τα δείγματα του DNA τα έλαβαν από τέσσερα σημεία του σώματος του κάθε ενός συμμετέχοντα: την μύτη, το δέρμα, τον κόλπο (αν ήταν γυναίκα) και τα κόπρανα.

Διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο ο κάθε ένας είχε 5,5 ιούς στον οργανισμό του! Συνολικά, το 92% των συμμετεχόντων είχε τουλάχιστον έναν ιό, ενώ μερικοί είχαν μέχρι και 15 ιούς στο σώμα τους!

Αυτοί οι ιοί περιελάμβαναν μορφές έρπητα (που δεν βρέθηκε όλες να έχουν μεταδοθεί σεξουαλικά) ιούς που βρίσκονται στον κόλπο της γυναίκας (papilomaviruses), αδενοϊούς (κοινό κρυολόγημα και πνευμονία) και άλλους ιούς που προκαλούν λοίμωξη, όπως anelloviruses, parovirues και κυκλοϊούς.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Kristine M. Wylie, δήλωσε ξαφνιασμένη από τον αριθμό των ιών που εντοπίστηκαν και υποστηρίζει ότι αν έπαιρναν δείγματα DNA από όλο το σώμα των συμμετεχόντων, τότε ο αριθμός αυτός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Ωστόσο, όσο εντυπωσιακά και αν είναι αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν κανένα σημάδι ασθένειας στους συμμετέχοντες. Υποθέτουν ότι ενδεχομένως οι ιοί που εντόπισαν στους οργανισμούς των ατόμων αυτών, να είναι "υπολείμματα" παλαιότερων ασθενειών/λοιμώξεων που έχουν ιαθεί.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μερικοί ιοί ίσως παραμένουν στο σώμα για πολλά χρόνια μετά την πρώτη τους επαφή με το άτομο, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στην υγεία του, αλλά είναι πιθανό να αυξάνουν τον κίνδυνο να ξανακολλήσει το άτομο αυτό τον ιό ή το ακριβώς αντίθετο: να το προστατεύει από το να κολλήσει ξανά.

Διαβάστε επίσης:

Ακάθεκτος ο εντεροϊός D68 στις ΗΠΑ: 150 κρούσματα σε 18 πολιτείες

Νέα πιο αποτελεσματική μέθοδος δημιουργίας βλαστικών κυττάρων

Νέα έρευνα: Στα 11 δισ. ο πληθυσμός της Γης το 2100!