ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Δυσοίωνες οι προβλέψεις των ειδικών

Άκρως αποθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών σχετικά με την ανάσχεση της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού Έμπολα.

Έμπολα: Δυσοίωνες οι προβλέψεις των ειδικών

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών που είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό της επείγουσας δράσης κατά του Έμπολα (UNMEER), κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αφιερωμένης στην επιδημία, Άντονι Μπάνμπερι, «ο Έμπολα έχει μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με εμάς».

Σημείωσε μάλιστα ότι η επιδημία του ιού είναι έτοιμη να κερδίσει την κούρσα και προειδοποίησε: «Είτε σταματάμε τον Έμπολα τώρα ή θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή κατάσταση για την οποία δεν έχουμε σχέδιο αντιμετώπισης».

Υπενθυμίζοντας τις τελευταίες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που κάνουν λόγο για την εμφάνιση 5.000 έως 10.000 νέων κρουσμάτων κάθε εβδομάδα στη Δυτική Αφρική από τον Δεκέμβριο, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ανάγκη από 7.000 κλίνες στα κέντρα νοσηλείας, αλλά μέχρι τότε (τον Δεκέμβριο), σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, δεν θα έχουμε παρά περίπου 4.000 κλίνες» και χωρίς το αναγκαίο προσωπικό για τη διαχείρισή τους.

Άφησε πάντως και μια χαραμάδα ελπίδας, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλές κακές ειδήσεις για τον Έμπολα, αλλά η καλή είδηση είναι ότι ξέρουμε πώς να τον σταματήσουμε».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, κάθε μέρα που περνά αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών.

Η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην Δυτική Αφρική, όπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 5.000 έως 10.000 νέα κρούσματα θα εμφανίζονται κάθε εβδομάδα από τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ, ο αριθμός των νεκρών είναι 4.447 επί 8.914 καταγεγραμμένων κρουσμάτων.