ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα επαναστατική θεραπεία για την πνευμονική ίνωση

Ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, μια μη αναστρέψιμη και ανίατη ασθένεια, δίνει νέα θεραπεία που εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Νέα επαναστατική θεραπεία για την πνευμονική ίνωση

Η είδηση είναι πολύ σημαντική, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε εγκεκριμένη από τον FDA θεραπεία γι΄ αυτή την ανίατη ασθένεια.

Έπειτα από τα πολύ θετικά αποτελέσματα κλινικής μελέτης, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων ενέκρινε την πιρφενιδόνη ως θεραπεία για την Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση (IPF), τη θανατηφόρο νόσο που προκαλείται από την σταδιακή ουλοποίηση (ίνωση) των πνευμόνων.

Με την πρόοδο της νόσου, δυσχεραίνεται η αναπνοή και δεν φτάνει επαρκής ποσότητα οξυγόνου στην καρδιά, τους μυς και τα ζωτικά όργανα. Στο τελικό στάδιο της νόσου, οι πνεύμονες σκληραίνουν και παύουν να λειτουργούν.

Με την έγκριση της πιρφενιδόνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα εγκεκριμένο από τον FDA φάρμακο, το οποίο ενδέχεται να επιβραδύνει την επιδείνωση της νόσου.

Η έγκριση της πιρφενιδόνης χαρακτηρίστηκε ως «επαναστατική θεραπεία», καθώς ασθενείς υπό θεραπεία με τη συγκεκριμένη ουσία εμφάνισαν καθυστέρηση στην επιδείνωση της πνευμονικής λειτουργίας συγκριτικά με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Σημειώνεται ότι περίπου 100.000 ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και 80.000 έως 110.000 στην Ευρώπη πάσχουν από ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση.