ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Ανίκανοι υπάλληλοι, ελλιπής ενημέρωση και γραφειοκρατία έφεραν το ξέσπασμα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παραδέχτηκε -άθελά του- ότι οι προσπάθειες προκειμένου να περιοριστεί ο ιός Έμπολα από τα πρώτα κιόλας κρούσματα στην Δ. Αφρική -και προτού πλέον εξαπλωθεί με ιλιγγιώδεις ρυθμούς- ήταν ελλιπείς, ενώ αναφέρει ότι "ανίκανοι υπάλληλοι", "ελλιπής ενημέρωση" και γραφειοκρατία ήταν τρεις βασικοί παράγοντες αυτής της αποτυχίας.

Έμπολα: Ανίκανοι υπάλληλοι, ελλιπής ενημέρωση και γραφειοκρατία έφεραν το ξέσπασμα

Σε ένα εσωτερικό έγγραφο του ΠΟΥ, το οποίο δημοσιεύθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, αναφέρεται ότι οι εμπειρογνώμονες θα έπρεπε να είχαν συνειδητοποιήσει ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι περιορισμού των μολυσματικών ασθενειών δεν θα λειτουργούσαν αποτελεσματικά σε μια περιοχή με πορώδη σύνορα και ελλιπή συστήματα υγείας, όπως στην Αφρική.

Ο οργανισμός Υγείας των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε επίσης ότι, μερικές φορές, ακόμα και η δική του γραφειοκρατία ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι επικεφαλής των γραφείων του ΠΟΥ στις χώρες της Αφρικής έχουν τοποθετηθεί εκεί με "πολιτικά κίνητρα" από τον περιφερειακό διευθυντή του ΠΟΥ για την Αφρική, δρ Luis Sambo, ο οποίος δεν είναι υπόλογος στην επικεφαλής του οργανισμού στη Γενεύη, δρ Margaret Chan.

Ο Δρ Peter Piot, διευθυντής του London School of Hygiene & Tropical Medicine και ένας εκ των ανθρώπων που ανακάλυψαν τον ιό Έμπολα, δήλωσε χτες ότι το γραφείο του ΠΟΥ στην Αφρική ενήργησε πολύ αργά και πως είναι επί της ουσίας "ανεπαρκές".

Ο ίδιος είχε ζητήσει να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Ιούλιο και πως έπρεπε να αναπτυχθεί ο στρατός στις πληγείσες χώρες προκειμένου να περιοριστεί ο θανατηφόρος ιός, αλλά οι εκκλήσεις του δεν εισακούστηκαν από το γραφείο του ΠΟΥ που εδρεύει στην Αφρική.

Όταν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άρχισαν να προειδοποιούν από τον περασμένο Απρίλιο ότι η επιδημία Έμπολα ήταν ήδη εκτός ελέγχου, ξέσπασε διαμάχη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ του φιλανθρωπικού οργανισμού και του ΠΟΥ, που επέμενε ότι η επιδημία ήταν υπό έλεγχο.

Στο έγγραφο που έφερε στο φως το Associates Press, ο ΠΟΥ αναφέρει επίσης ότι ήταν "ιδιαίτερα ανησυχητικό" το ότι ο επικεφαλής του γραφείου της Γουινέας αρνήθηκε να βοηθήσει στο να πάρουν βίζα τα μέλη ομάδας εμπειρογνωμόνων για τον Έμπολα και πως μια οικονομική βοήθεια ύψους 500.000 δολαρίων εμποδίστηκε εξαιτίας γραφειοκρατικών εμποδίων.

Η Γουινέα, μαζί με τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, είναι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την τρέχουσα επιδημία, με 843 θανάτους μέχρι στιγμής από τον Έμπολα.

Το ξέσπασμα του Έμπολα έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο συνολικά 4.484 ανθρώπων στη Δυτική Αφρική και ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι μέσα σε δύο μήνες, θα μπορούσαν να υπάρξουν 10.000 νέα κρούσματα του ιού κάθε εβδομάδα, εκτός αν ληφθούν περισσότερα και ισχυρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Διαβάστε επίσης:

Έμπολα: Πόσο εύκολο είναι να μολυνθεί ένας γιατρός ή νοσηλευτής (βίντεο)

Μπαρόζο: Ο Έμπολα μπορεί να πάρει διαστάσεις ανθρωπιστικής καταστροφής

Δείτε τα κρούσματα και τους θανάτους από Έμπολα σε χάρτη