ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεγονός η πρώτη περίπτωση εθισμού στα γυαλιά της Google

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Addictive Behaviors καταγράφει την πρώτη παγκοσμίως επιστημονικά τεκμηριωμένη περίπτωση εθισμού ενός ατόμου στην χρήση των γυαλιών της Google.

Γεγονός η πρώτη περίπτωση εθισμού στα γυαλιά της Google

Τα συγκεκριμένα γυαλιά βγήκαν για πρώτη φορά στην αγορά τον Φεβρουάριο του 2013, δημιούργησαν αίσθηση και από την πρώτη στιγμή οι γιατροί εξέτασαν τρόπους να τα συμπεριλάβουν στις χειρουργικές τους επεμβάσεις.

Ενάμιση χρόνο αργότερα, ερευνητές στο Ερευνητικό Κέντρο Addictions and Resilience επιβεβαιώνουν ότι ένας 31χρονος άντρας, που υπηρετεί ως στρατιώτης στις ΗΠΑ έγινε το πρώτο άτομο που χρειάστηκε να ακολουθήσει αγωγή για την απεξάρτησή του από τα γυαλιά της Google.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο 31χρονος παρουσίασε συμπτώματα απεξάρτησης όμοια με εκείνα που εκδηλώνουν άτομα που προσπαθούν να απεξαρτητοποιηθούν από το αλκοόλ.

Ο ασθενής φορούσε τα γυαλιά για έως και 18 ώρες την ημέρα και τα έβγαζε μόνο τις ώρες που κοιμόταν ή λουζόταν.

Ανέφερε ότι όλα τα όνειρα που έβλεπε ήταν σαν να τα ζούσε μέσα από τα γυαλιά της Google. Οι συγγραφείς της έρευνας περιγράφουν αυτό το φαινόμενο ως το "Tetris Effect" -ένα σύμπτωμα που παρατηρείται όταν κάποιος παίζει το γνωστό βιντεοπαιχνίδι Tetris για μεγάλο χρονικό διάστημα, με πολλούς παίκτες να αναφέρουν ότι βλέπουν τα σχήματα από το παιχνίδι στον ύπνο τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Andrew Doan, επισήμανε ότι "όταν ο θεραπευτής απηύθυνε στον 31χρονο μια ερώτηση, εκείνος έκανε πάντα μια επαναλαμβανόμενη κίνηση τοποθετώντας τον δείκτη του χεριού του προς τη δεξιά πλευρά του προσώπου του, όπως όταν λειτουργούσε τα γυαλιά της Google, ανεξάρτητα από το αν τα φορούσε η όχι".

Αυτή ήταν μια ακούσια κίνηση που ο ασθενής την είχε συνδυάσει με κάθε προσπάθεια να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες και να απαντήσει σε ερωτήσεις, ακόμα και αν οι πληροφορίες αυτές ήταν ήδη μέσα στο μυαλό του και δεν χρειαζόταν τα γυαλιά της Google. Χωρίς τη συσκευή, ο 31χρονος είχε μειωμένη βραχυπρόθεσμη μνήμη και αδυνατούσε να συγκεντρωθεί σε έναν συγκεκριμένο ειρμό σκέψης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εντατικής θεραπείας διάρκειας 35 ημερών, ο ασθενής συνεχίζει να παρακολουθείται από γιατρούς, σταδιακά βελτιώνεται η μνήμη του και έχουν μειωθεί τα συμπτώματα στέρησης.

Διαβάστε επίσης:

«Ρώτα το γιατρό» απαντά η Google σε όσους ψάχνουν για συμπτώματα

Δείτε το έξυπνο κουτάλι της Google για ασθενείς με Πάρκινσον (video)

Google Baseline Study: Το νέο project για το ανθρώπινο σώμα