ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά του ιού "έμεινε στο ράφι" εδώ και 10 χρόνια!

Επιστήμονες στη Βόρεια Αμερική δημιούργησαν ένα αντίδοτο κατά του θανατηφόρου ιού πριν από περίπου μια δεκαετία, το οποίο σε εργαστηριακές δοκιμές σε πιθήκους είχε αποδειχτεί 100% αποτελεσματικό, αλλά το εμβόλιο δεν έφτασε ποτέ σε φάση δοκιμής σε ανθρώπους και έτσι "έμεινε στο ράφι"!

Έμπολα: Πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά του ιού "έμεινε στο ράφι" εδώ και 10 χρόνια!

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η προβλεπόμενη διαδικασία για δοκιμές σε ανθρώπους θα διαρκούσε περίπου 2 χρόνια και το εμβόλιο αυτό θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο από το 2010-2011.

Όταν το εμβόλιο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά, ο ιός του Έμπολα δεν είχε παρουσιάσει ποτέ στο παρελθόν έξαρση του μεγέθους που παρουσιάζει τώρα. Είχε μολύνει μόνο μερικές εκατοντάδες ανθρώπους στη Δυτική Αφρική εκείνη την εποχή, αλλά τώρα σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό.

Μάλιστα τα αποτελέσματα των τότε ερευνών για το εμβόλιο είχαν δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine από τον Ιούνιο του 2005! (ΕΔΩ και η σχετική δημοσίευση).

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η έρευνα έφτασε σε αδιέξοδο, επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες ήταν (και είναι) διστακτικές στο να παράγουν εμβόλια για φτωχές περιοχές του πλανήτη, επειδή οι χώρες αυτές δεν μπορούν να ανταποδώσουν το οικονομικό κόστος γι 'αυτές τις έρευνες.

Οι δοκιμές σε ανθρώπους θα μπορούσαν να είχαν κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και το συνολικό κόστος του να φτάσει το εμβόλιο στην διάθεση των ανθρώπων θα μπορούσε να κυμανθεί από 1 δισ. έως και 1,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στους New York Times ο δρ James E. Crowe, διευθυντής του κέντρου έρευνας για εμβόλια στο πανεπιστήμιο Vanderbilt.

Τώρα που ο ιός Έμπολα έχει γίνει ένα παγκόσμιο ζήτημα, οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς ομάδες βοήθειας συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα και οι δοκιμές για τα εμβόλια σε ανθρώπους είναι σε εξέλιξη, αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Τι είναι το συγκεκριμένο εμβόλιο και πώς δημιουργήθηκε

Το εν λόγω επιτυχημένο (τουλάχιστον σε πιθήκους) εμβόλιο κατά του Έμπολα είναι παράγωγο του ιού της φυσαλιδώδους στοματίτιδας (Vesicular Stomatitis Virus – VSV), ο οποίος προκαλεί μια ασθένεια με υψηλό πυρετό σε βοοειδή, αλλά σπάνια προσβάλλει τους ανθρώπους. Είχε χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στην κατασκευή και άλλων εμβολίων.

Οι ερευνητές μετάλλαξαν τον ιό VSV με την αφαίρεση ενός από τα γονίδιά του -καθιστώντας τον αβλαβή- και εισήγαγαν σε αυτόν ένα γονίδιο του Έμπολα. Το μεταμοσχευμένο γονίδιο ανάγκαζε τον VSV να "φυτρώσει" πρωτεΐνες του Έμπολα στην επιφάνειά του. Οι πρωτεΐνες αυτές δεν μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια, αλλά προκαλούν μια ανοσοαπόκριση σε πιθήκους -οι οποίοι είναι ό,τι πιο κοντινό πειραματόζωο στον άνθρωπο υπάρχει- που κατάφεραν να καταπολεμήσουν εν τέλει τον Έμπολα σε ποσοστό επιτυχίας 100%!

Γιατί ο Καναδάς μπόρεσε τώρα να είναι η πρώτη χώρα που είχε "έτοιμο" εμβόλιο και το έδωσε στον ΠΟΥ

Σύμφωνα με τους New York Times, το εν λόγω εμβόλιο δημιουργήθηκε στην πόλη Winnipeg της περιοχής Manitoba του Καναδά από την Δημόσια Υπηρεσία Υγείας της χώρας. Η καναδική κυβέρνηση καταχώρησε διεθνώς την πατέντα του εμβολίου και παρήγαγε 800 – 1.000 εμβόλια. Το 2010 ο Καναδάς έδωσε σχετική άδεια για την παραγωγή του εμβολίου -το οποίο έγινε γνωστό με την ονομασία VSV-EBOV (Vesicular Stomatitis Virus-Ebola Virus)- στην εταιρεία NewLink Genetics στην πόλη Ames της Αϊόβα.

Τώρα πια, η καναδική κυβέρνηση δώρισε εκείνα τα φιαλίδια με τον VSV-EBOV στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και οι δοκιμές σε ανθρώπους για την ασφάλεια του εμβολίου σε υγιείς εθελοντές έχουν αρχίσει.

Το προϊόν της εταιρείας NewLink Genetics είναι ένα από τα δύο πιο υποσχόμενα εμβόλια που δοκιμάζονται αυτήν τη στιγμή. Το άλλο, το οποίο βασίζεται σε έναν ιό που μολύνει τους χιμπατζήδες, αναπτύχθηκε από ερευνητές στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και την εταιρεία GlaxoSmithKline. Οι πρώτες δοκιμές μιας παλαιότερης έκδοσης αυτού του εμβολίου είχαν ξεκινήσει από το 2003.

Ο ρόλος της 11ης Σεπτεμβρίου στην εξέλιξη του εμβολίου

Οι κυβερνήσεις και ο στρατός των ΗΠΑ ενδιαφέρθηκαν για την παραγωγή του αντιδότου στον Έμπολα (και ενός άλλου ιού, του Marburg) τη δεκαετία του 1990, όταν ένας πρώην Σοβιετικός που κατέλυσε στις ΗΠΑ είχε αποκαλύψει ότι οι Ρώσοι είχαν βρει έναν τρόπο να εισάγουν τον ιό Marburg σε στρατιωτικό οπλισμό. Οι ανησυχίες των Αμερικανών εντάθηκαν μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και τις ταχυδρομικές αποστολές με άνθρακα μέσα σε φακέλους που έφτασαν σε κυβερνητικά κτήρια των ΗΠΑ.

Ο δρ Thomas W. Geisbert, ειδικός για τον ιό Έμπολα στο πανεπιστήμιο του Τέξας, δήλωσε στους New York Times ότι το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ξεκίνησε τότε ένα πρόγραμμα με την ονομασία "Partnerships in Biodefense" στο οποίο ξεκινούσε συνεργασία με μικρά ερευνητικά κέντρα και επιστημονικές ομάδες -όπως ήταν εκείνη του δρ Geisbert- ο οποίος ήταν και ένας από τους επιστήμονες που είχε εργαστεί για το εμβόλιο VSV-EBOV.

JP-VACCINE2-articleLarge


Φωτο: Ο δρ Thomas W. Geisberg, που συνέβαλε στην παραγωγή ενός εμβολίου για τον Έμπολα, το οποίο μετά από χρόνια βρίσκεται σε φάση δοκιμών σε ανθρώπους

Τα χρήματα που εισέρρευσαν τότε για να προχωρήσουν οι έρευνες ήταν σημαντικά, αλλά δεν ήταν αρκετά για να φτάσει το εμβόλιο στην φάση δοκιμής σε ανθρώπους. Το αποτέλεσμα ήταν να μην φτάσει ποτέ ένα ολοκληρωμένο προϊόν να διατεθεί στην αγορά.

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον Έμπολα