ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε επιφυλακή το ΚΕΕΛΠΝΟ για πιθανό κρούσμα Έμπολα - Εν αναμονή της ανακοίνωσης

Σε επιφυλακή βρίσκεται το ΚΕΕΛΠΝΟ για την παραλαβή Φιλιππινέζου ναυτικού που παρουσίασε συμπτώματα του ιού Έμπολα, ενώ βρισκόταν εν πλω από τη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής με προορισμό ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.

Σε επιφυλακή το ΚΕΕΛΠΝΟ για πιθανό κρούσμα Έμπολα - Εν αναμονή της ανακοίνωσης

Το πλοίο, που πλέει ανοικτά της Πελοποννήσου, αναμένεται να φτάσει το βράδυ της Δευτέρας στον Πειραιά και ο ναυτικός θα εξετάστεί, χωρίς να δέσει στο λιμάνι.

Στο «ΜΑΓΔΑ Π.», που είναι ελληνικών συμφερόντων, επιβαίνουν συνολικά 24 άτομα και μεταφέρει βωξίτη. Η σύνθεση του πληρώματος είναι Έλληνες και Φιλιππινέζοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον πλοίαρχο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ένας Φιλιππινέζος εργαζόμενος παρουσίασε υψηλό πυρετό και αιμορραγικό επεισόδιο.

Αν το κρούσμα επιβεβαιωθεί, πρόκειται για την πρώτη φορά που ο μηχανισμός για τη διαχείριση πιθανού κρούσματος Έμπολα θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες και όχι επί χάρτου.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πυρετός παρουσιάζει υποχώρηση, γεγονός που χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς θετικό, ενώ πηγές από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες το κρούσμα να επιβεβαιωθεί είναι ελάχιστες.

Εντός ολίγου αναμένεται να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση, ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιψη σύσκεψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

magda p-1

Παρακολουθήστε ζωντανά την πορεία του πλοίου «ΜΑΓΔΑ Π.»

Δεν ήλθε σε επαφή με έτομα εκτός πλοίου

Σύμφωνα με τον πλοίαρχο, ο συγκεκριμένος ναύτης όντως τις τελευταίες 14 ημέρες βρέθηκε σε λιμάνι της Γουινέας στη Δυτική Αφρική, ωστόσο δεν ήλθε σε επαφή με άτομο εκτός του πλοίου, όπως και κανένας άλλος από το πλήρωμα.

Μάλιστα, ο ίδιος, εκτός των σαφών εντολών που είχε δώσει στο πλήρωμα, φρόντισε να λάβει και δελτίο υγείας για τους ντόπιους που ασχολήθηκαν με τη φόρτωση του εμπορεύματος στο πλοίο, ώστε να έχει ακριβή στοιχεία, εφόσον χρειαζόταν, στη διάθεσή του.

2

Τι πρόκειται να γίνει σε περίπτωση που το κρούσμα επιβεβαιωθεί

Εάν το κρούσμα επιβεβαιωθεί, ο Φιλιππινέζος ναυτικός θα μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Σωτηρία, όπου θα νοσηλευθεί σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης κατά τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο αντιμετώπισης.

Σημειώνεται ότι το Νοσοκομείο Σωτηρία διαθέτει και Μονάδα Εντατικής Θραπείας, σε περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάσει πολυοργανική ανεπάρκεια.

Αν κριθεί απαραίτητο, δεν αποκλείεται το φορτηγό πλοίο να τεθεί σε καραντίνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Γουινέα είναι μια από τις τρεις χειρότερα πληγείσες χώρες της Αφρικής από τον Έμπολα, με 1.166 νεκρούς σε 1.919 κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το σύνολο των νεκρών σε παγκόσμια κλίμακα ανέρχεται σε 5.177, σύμφωνα με στοιχεία ως τις 11 Νοεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τον Έμπολα εδώ