ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρισδιάστατοι χάρτες «που μιλάνε» βοηθούν την περιήγηση των τυφλών ατόμων

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Buffalo στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την εταιρεία Touch Graphics, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακού τύπου διαδραστικό χάρτη που σκοπό έχει να βοηθήσει όσο είναι δυνατόν περισσότερο στην περιήγηση των τυφλών ανθρώπων (και όχι μόνο) στην πόλη.

Τρισδιάστατοι χάρτες «που μιλάνε» βοηθούν την περιήγηση των τυφλών ατόμων

Ο χάρτης αποτελείται από τρισδιάστατα εκτυπωμένα στοιχεία του περιβάλλοντος μιας περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων, των κτιρίων, καθώς και άλλων σημείων αναφοράς.

Ο χάρτης και τα αντικείμενα φωτίζονται από κάτω για να βοηθήσουν τα άτομα που μπορεί να μην είναι τυφλά, αλλά έχουν πολύ περιορισμένη όραση να μπορούν να βρουν καλύτερα αυτό που ψάχνουν.

1416344600560

Όταν ο χρήστης αγγίζει κάτι στο χάρτη, το αντικείμενο φωτίζεται από πάνω και μια ψηφιοποιημένη φωνή περιγράφει τι είναι το αντικείμενο και μπορεί να παρέχει οδηγίες για το σημείο, αν χρειαστεί.

Ένα μενού που ελέγχεται από μόλις τρία κουμπιά επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν τη φωνητική περιήγηση σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος του χάρτη.

perkins-close-up

Ηχητικά εφέ που ενσωματώνονται στο τοπίο χρησιμεύουν ως ακουστικά σημάδια για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης. Για παράδειγμα ακούγεται ο ήχος του νερού σε ένα συντριβάνι, όταν ο χρήστης περνάει το χέρι του από το σημείο εκείνο του χάρτη, όπου υπάρχει ένα συντριβάνι.

sethsrht

Έτσι, όταν επιλέξει να βγει στον πραγματικό κόσμο και να περιηγηθεί στο σημείο, θα αναγνωρίσει κάθε ακουστικό σημάδι που έχει απομνημονεύσει από τον 3D διαδραστικό χάρτη και θα ξέρει άμεσα σε ποιο σημείο της πόλης/περιοχής βρίσκεται.

Διαβάστε επίσης:

Tυφλώθηκαν έπειτα από επέμβαση καταρράκτη λόγω μη αποστειρωμένου εξοπλισμού

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Ένας απλός τρόπος για να δείτε αν κινδυνεύετε

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς: Αίτια και προειδοποιητικές ενδείξεις

Αίμα στο μάτι: Πότε πρέπει να σας ανησυχήσει