ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα τεχνολογία βοηθάει άτομα με αχρωματοψία να παρακολουθούν TV (βίντεο)

Η αχρωματοψία δεν είναι από τις πολύ σοβαρές ασθένειες που επηρεάζουν την όραση ενός ατόμου, αλλά είναι σίγουρα από εκείνες που μπορεί να κάνουν την καθημερινότητά του ιδιαίτερα ενοχλητική.

Νέα τεχνολογία βοηθάει άτομα με αχρωματοψία να παρακολουθούν TV (βίντεο)

Τα αντικείμενα μπορεί συχνά να μοιάζουν ότι "μπλέκονται" το ένα μέσα στο άλλο (αδυναμία χρωματικών σκιάσεων), γεγονός που καθιστά δύσκολο να τα αντιληφθεί κάποιος με αχρωματοψία. Η παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς οι νέες τεχνολογίες προσπαθούν συνεχώς να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες των σύγχρονων οθονών.

Η ικανότητα να παρουσιάζει μια οθόνη εκατομμύρια χρώματα χρησιμοποιώντας πυκνά εικονοστοιχεία, αντί να βοηθάει, δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα στα άτομα με αχρωματοψία, τα οποία συνήθως αντιλαμβάνονται ως πιο καθαρές και ευκρινείς, τις εικόνες από τηλεοράσεις παλαιότερης γενιάς.

Τώρα, η εταιρεία Spectral Edge, μια θυγατρική του πανεπιστημίου του East Anglia στη Μ. Βρετανία, δημιούργησε ένα λογισμικό που επιτρέπει στα άτομα με αχρωματοψία να απολαμβάνουν την τεχνολογία που έχουν να προσφέρουν οι σύγχρονες οθόνες τηλεόρασης.

Πρόκειται για το λογισμικό "Eyeteq", το οποίο χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα αντίληψης για τον εντοπισμό και την επιδιόρθωση των σημείων εκείνων σε μια εικόνα που είναι δύσκολα για ένα άτομο με αχρωματοψία να τα αντιληφθεί σωστά. Στο παρελθόν αυτή η τεχνολογία ήταν διαθέσιμη μόνο για στατικές εικόνες.

eyeqtech-on

Τώρα, η τεχνολογία αυτή είναι διαθέσιμη και για κινούμενες εικόνες, καθώς διορθώνει ξεχωριστά το κάθε καρέ προτού αυτό φτάσει στην οθόνη. Ενώ τα χρώματα στην οθόνη τροποποιούνται, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι τα άτομα με φυσιολογική αντίληψη των χρωμάτων δεν θα καταλάβουν σχεδόν καμία διαφορά στην εικόνα και θα είναι σε θέση να απολαύσουν άνετα το πρόγραμμα της TV μαζί με ένα άτομο που έχει αχρωματοψία.

Η τεχνολογία Eyeteq είναι πλέον στη διάθεση των κατασκευαστών TV και οθονών, οι οποίοι θα είναι σε θέση να την ενσωματώσουν τα επόμενα χρόνια στα προϊόντα τους.

Εκείνοι που έχουν αχρωματοψία και θα ήθελαν να δοκιμάσουν την τεχνολογία της εταιρείας προτού εμφανιστεί στα ράφια των καταστημάτων μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν τη σχετική εφαρμογή που αναπτύχθηκε από την Spectral Edge και η οποία μετατρέπει οποιαδήποτε στατική φωτογραφία σε μια εικόνα που μπορεί να την αντιληφθεί σωστά και κάποιος με αχρωματοψία.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη με ένα "κλικ" ΕΔΩ.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ αχρωματοψίας: Είστε βέβαιοι ότι βλέπετε όλα τα χρώματα;

Ελπιδοφόρα τεχνική για την αποκατάσταση της όρασης

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς: Αίτια και προειδοποιητικές ενδείξεις

Θολή όραση: Οι πιθανές αιτίες εκτός από μυωπία, αστιγματισμό, πρεσβυωπία