ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η γιόγκα προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «European Journal of Preventive Cardiology» δείχνει ότι, ειδικά για τα άτομα που δεν μπορούν να αθληθούν έντονα, η γιόγκα ίσως είναι ένας καλός τρόπος προστασίας της υγείας της καρδιάς.

Η γιόγκα προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις

Ως γνωστόν, πρόκειται για μια αρχαία μορφή εκγύμνασης που επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση, την ευλυγισία και τον έλεγχο της αναπνοής για την ενίσχυση της σωματικής και πνευματικής ευεξίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χαλαρωτική επίδραση που έχει η γιόγκα στον οργανισμό, συμβάλλει στη μείωση του στρες, το οποίο σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις και την υπέρταση.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η επιστημονική ομάδα επανεξέτασε 37 μελέτες στις οποίες είχαν λάβει μέρος σχεδόν 3.000 άτομα.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία, η γιόγκα συνδέεται με μείωση των παραγόντων καρδιακού κινδύνου, όπως η υπέρταση και η χοληστερόλη.

Μπορεί μεν η γιόγκα να μη συμπεριλαμβάνεται στις διεθνείς συστάσεις για την σωματική δραστηριοποίηση, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μπορεί να έχει οφέλη.

Σύμφωνα, τέλος, με την καθηγήτρια Μύριαμ Χουνικ, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου «Erasmus» στο Ρότερνταμ, συγκριτικά με την απουσία σωματικής άσκησης, η γιόγκα μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και αύξησης της χοληστερόλης.

Ωστόσο, αν συγκριθεί με μορφές γυμναστικής, όπως το έντονο περπάτημα ή το τρέξιμο, η γιόγκα δεν είναι καλύτερη ή χειρότερη, στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.