ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποκλεισμένοι στα χιόνια: Βασικές συμβουλές για άνεση και ασφάλεια

Το χιονισμένο τοπίο είναι μαγικό, όμως το χιόνι μάς εμποδίζει να κάνουμε τις απαραίτητες καθημερινές μας μετακινήσεις και να εξυπηρετηθούμε.

Αποκλεισμένοι στα χιόνια: Βασικές συμβουλές για άνεση και ασφάλεια

Τι πρέπει να κάνουμε αν έχουμε αποκλειστεί στο σπίτι και πώς αντιμετωπίζουμε το χιόνι αν βρισκόμαστε εν κινήσει;

Δείτε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για να προστατευθείτε από το κρύο και να παραμείνετε ασφαλείς μέχρι να κοπάσει ο χιονιάς.

Προετοιμασία

Εάν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων δείχνουν χιόνια εντός των επόμενων ημερών, προετοιμάστε μερικές απαραίτητες προμήθειες: Χοντρές κουβέρτες, κεριά, φακός και αρκετές μπαταρίες, τρόφιμα που δεν χαλάνε, αδιάβροχα σπίρτα και ένα φτυάρι είναι τα βασικά αντικείμενα που πρέπει να τοποθετήσετε σε προσβάσιμο μέρος του σπιτιού σας.

Στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας θα πρέπει να έχετε:

1. Φακό και μπαταρίες

2. Φαγητό, εμφιαλωμένο νερό και φάρμακα

3. Κουτί πρώτων βοηθειών

4. Αρκετά καύσιμα και εναλλακτικές πηγές θέρμανσης

5. Πυροσβεστήρα

6. Ανιχνευτές καπνού

Εάν είναι απολύτως απαραίτητο να κινηθείτε με το αυτοκίνητο:

1. Φροντίστε το ντεπόζιτο να είναι γεμάτο

2. Ενημερώστε ένα φίλο ή συγγενή πού πάτε και τι ώρα αναμένεται να φτάσετε

3. Φορτίστε το κινητό σας

4. Πάρτε μαζί σας φαγητό και νερό

5. Πάρτε ένα ειδικό δοχείο με έξτρα καύσιμα μαζί σας

Αποκλεισμένοι στα χιόνια

Εάν βρίσκεστε στο σπίτι, κλείστε τις πόρτες των δωματίων για να μη χάνεται η ζέστη, καλύψτε τη βάση της πόρτας ή τυχόν ανοίγματα που υπάρχουν στο σπίτι με πετσέτες για να μην μπαίνει κρύος αέρας, πίνετε αρκετό νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση, φορέστε πολλά και λεπτά ρούχα σε στρώσεις. Μπορείτε να προμηθευτείτε ισοθερμικά ρούχα (μπλουζάκια, κάλτσες κ.λπ.), σε κάθε περίπτωση φροντίστε όμως τα ρούχα που φοράτε να σας επιτρέπουν να κινηθείτε άνετα.

Εάν βρίσκεστε έξω όταν αρχίζει να χιονίσει, φροντίστε να καλύψετε αμέσως τα εκτεθειμένα μέρη του σώματός σας (πρόσωπο, αυτιά και χέρια).

Εάν βρίσκεστε ακινητοποιημένοι στο αυτοκίνητο, να ανάβετε τη μηχανή για δέκα λεπτά κάθε ώρα, να ανοίξετε ελάχιστα το παράθυρο για να αποφύγετε τη δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, να τοποθετήσετε μια χρωματιστή κορδέλα (ή ό,τι αντίστοιχο έχετε πρόχειρο) στην κεραία του αυτοκινήτου για να σας βλέπουν καλύτερα οδηγοί και περαστικοί και να βγαίνετε από το αυτοκίνητο κάθε τόσο για να κινηθείτε και να κυκλοφορεί το αίμα.