ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γρίπη: Επαγρύπνηση για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Για την καλύτερη αντιμετώπιση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης, το ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστά την προσοχή των υγειονομικών αρχών, καθώς το στέλεχος που κυριαρχεί φέτος δεν καλύπτεται από το υπάρχον εμβόλιο, και φαίνεται να «προτιμά» περισσότερο ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Γρίπη: Επαγρύπνηση για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ωστόσο, οι επιδημιολόγοι συνιστούν τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων (άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, έγκυες και θηλάζουσες, παχύσαρκα άτομα με ΔΜΣ> 40kg/m2, και όλοι οι κλειστοί πληθυσμοί σε φυλακές, ιδρύματα σχολές, ειδικά σχολεία) έστω και τώρα, αφού το στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09 και τα λίγα απομονωθέντα στελέχη Β, μέχρι τώρα δείχνουν καλή αντιστοιχία με αυτά που περιέχονται στο εμβόλιο.

Μέχρι σήμερα επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης στη χώρα μας, ενώ συνολικά 27 έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ.

Η Ομάδα Εργασίας για την Εποχική Γρίπη του ΚΕΕΛΠΝΟ (Τζ. Κρεμαστινού, Χ. Χατζηχριστοδούλου, Σ. Τσιόδρας, Α. Μπάκα, Θ. Γεωργακοπούλου, Γ. Σπάλα, Κ. Γκολφινοπούλου και Ε. Μαλτέζου), βάσει των διαθέσιμων επιδημιολογικών στοιχείων εκτιμά ότι φέτος το «κύμα» της εποχικής γρίπης θα έχει σημαντική ένταση, και θα αφορά κυρίως στις ομάδες πληθυσμού με υποκείμενα νοσήματα θέτοντας τους σε αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση επιπλοκών. Επιπλέον, στην Ελλάδα η εμβολιαστική κάλυψη των ομάδων για τις οποίες συστήνεται ο ετήσιος εμβολιασμός είναι χαμηλή.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τηλεφωνική έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη χρονική περίοδο 12-23 Δεκεμβρίου 2014 σε πανελλαδικό δείγμα 2.028 ατόμων, διαπιστώθηκε ότι η συνολική εμβολιαστική κάλυψη για τη φετινή περίοδο ανέρχεται στο 22,2%. Από τα εμβολιασθέντα άτομα, το 41,4% ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας

Με βάση τα νεότερα δεδομένα και διαπιστώσεις, η Ομάδα Εργασίας του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει:

- Tην έκδοση επικαιροποιημένων οδηγιών προς τους επαγγελματίες υγείας της χώρας για την έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Συγκεκριμένα, οι ιατροί καλούνται να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικής θεραπείας στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε όλα τα άτομα με σοβαρή νόσο.

Τα αντι-ιικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού.

- Τη συνέχιση και ενίσχυση της πληροφόρησης των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τις εξελίξεις και τις προβλέψεις γύρω από την φετινή περίοδο εποχικής γρίπης.

- Τη διοργάνωση παρεμβάσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανάγκη συνέχισης τους εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης, ακόμη και κατά τη διάρκεια του επιδημικού κύματος εποχικής γρίπης και παρά την εκτιμώμενη σχετικά ελαττωμένη αποτελεσματικότητα του, καθώς κυκλοφορούν και τα υπόλοιπα στελέχη ιών γρίπης.

- Τέλος, τη λήψη προληπτικών μέτρων, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, ο αερισμός των χώρων, η αποφυγή συγχρωτισμού, και η τήρηση των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής, και την ανάγκη έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμη και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για σοβαρή γρίπη και επιπλοκές.