ΕΙΔΗΣΕΙΣ

AIDS: Εντοπίστηκε νέο, πολύ επιθετικό στέλεχος του HIV

Ένα νέο στέλεχος του ιού HIV, το οποίο εντοπίστηκε σε ορισμένους ασθενείς στην Κούβα, φαίνεται να είναι πολύ περισσότερο επιθετικό και μπορεί να εξελιχθεί σε AIDS εντός τριών μόλις ετών από τη μόλυνση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση EBioMedicine.

AIDS: Εντοπίστηκε νέο, πολύ επιθετικό στέλεχος του HIV

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η εξέλιξη συμβαίνει τόσο γρήγορα, ώστε η θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα είναι πιθανό να μην έχει καμία σοβαρή επίδραση στον ιό. Κανονικά, χωρίς θεραπεία, ο ιός HIV χρειάζεται περίπου 5-10 χρόνια για να εξελιχθεί σε AIDS.

Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή μια μικρή ομάδα ασθενών στην Κούβα, η οποία έδειξε σημάδια πολύ γρήγορης εξέλιξης του θανατηφόρου ιού. Κανείς από τους ασθενείς, οι οποίοι διαγνώστηκαν με AIDS, δεν είχε βρεθεί θετικός στον ιό HIV μέχρι και 2 χρόνια νωρίτερα.

Κανένας από τους ασθενείς δεν είχε λάβει θεραπεία για τον ιό, καθώς όλοι τους έχουν μολυνθεί με το μεταλλαγμένο στέλεχος του HIV και ανέπτυξαν AIDS εντός τριών ετών.

Ενώ η γρήγορη εξέλιξη του HIV σε AIDS είναι συνήθως αποτέλεσμα ενός αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς ή/και από κάποιο συγκεκριμένο στέλεχος του ιού HIV, αυτό που συμβαίνει στην Κούβα είναι διαφορετικό.

Το νέο στέλεχος του HIV ονομάζεται CRF19 και είναι ένας συνδυασμός των υποτύπων του HIV Α, D και G.

Ο HIV μολύνει κανονικά τα κύτταρα με το να συνδέεται επάνω σε υποδοχείς τους και η μετεξέλιξή του προς το AIDS συνήθως συμβαίνει όταν ο ιός αλλάζει -μετά από πολλά χρόνια- από CCR5 συν-υποδοχέα σε συν-υποδοχέα CXCR4. Το νέο στέλεχος του ιού που βρέθηκε στην Κούβα προχωράει σε αυτή την αλλαγή πολύ πιο γρήγορα.

Το επιθετικό αυτό στέλεχος του HIV έχει εντοπιστεί και στην Αφρική, αλλά σε πολύ λίγες περιπτώσεις, ώστε να μελετηθεί πλήρως. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το στέλεχος είναι περισσότερο διαδεδομένο στην Κούβα.

Ενώ η επιθετική μορφή του ιού HIV ανταποκρίνεται στα περισσότερα αντιρετροϊκά φάρμακα, οι ασθενείς δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν AIDS μέχρι να είναι πολύ αργά για τη θεραπεία να τους βοηθήσει.

Διαβάστε επίσης:

Bill Gates: Το εμβόλιο ενάντια στον HIV θα είναι έτοιμο το 2030

Τα ενέσιμα αντισυλληπτικά ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης HIV

AIDS: Oμάδα Ελλήνων επιστημόνων ανέδειξε ένα διαφορετικό μονοπάτι της παγκόσμιας μετάδοσης

Λιγότερο μεταδοτικός και επικίνδυνος ο HIV σήμερα