ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Νέες ελπίδες από το τεστ που διαγιγνώσκει τον ιό μέσα σε 15'

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέκρινε ένα νέο τεστ για τον Έμπολα, το οποίο μπορεί να δώσει αρκετά ασφαλή αποτελέσματα μέσα σε μόλις 15 λεπτά. Η έγκριση αυτή έρχεται στον απόηχο της τρέχουσας επιδημίας του θανατηφόρου ιού στην Δ. Αφρική, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 9.300 ανθρώπους.

Έμπολα: Νέες ελπίδες από το τεστ που διαγιγνώσκει τον ιό μέσα σε 15'

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο για τον Έμπολα, αν και ένα εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση χωρίς, ωστόσο, να έχει περάσει όλες τις φαρμακολογικές δοκιμές.

Το νέο τεστ είναι λιγότερο ακριβές από τις συμβατικές μεθόδους, αλλά θα επιτρέψει σε ορισμένους ασθενείς να λάβουν τη σωστή θεραπεία πιο γρήγορα και ως εκ τούτου θα μειώσει την θνησιμότητα του ιού σε απόλυτους αριθμούς.

Οι κλασικές μέθοδοι εξέτασης για Έμπολα διαρκούν μεταξύ 12 - 24 ωρών για να δώσουν μια οριστική διάγνωση και βασίζονται σε εργαστηριακούς ελέγχους για να ταυτοποιηθούν μέρη του ιού στο αίμα του ασθενούς. Η νέα μέθοδος αναπτύχθηκε από την εταιρεία Corgenix και ονομάζεται "ReEBOV Antigen Rapid Testing". Οι εξετάσεις με αυτήν τη μέθοδο που έχουν ήδη εφαρμοστεί στην Δυτική Αφρική έχουν ένα ποσοστό ακρίβειας 92%.

Στην σχετική του ανακοίνωση, ο ΠΟΥ αναφέρει χαρακτηριστικά: "Αν και λιγότερο ακριβές, το νέο τεστ είναι γρήγορο, εύκολο στην εκτέλεση και δεν απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε εγκαταστάσεις μειωμένης υγειονομικής περίθαλψης ή σε κινητές μονάδες για ασθενείς σε απομακρυσμένες περιοχές".

Ο δρ Ben Neuman, καθηγητής ιολογίας στο πανεπιστήμιο του Reading στη Μ. Βρετανία επισήμανε: "Το νέο τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει για να επιβεβαιώσει πολύ πιο γρήγορα τα κρούσματα σε απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς την ανάγκη να σταλούν δείγματα για κλινικούς ελέγχους και να πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα. Το νέο τεστ μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα, καθιστώντας ευκολότερο και ταχύτερο τον εντοπισμό κρουσμάτων Έμπολα".

Διαβάστε επίσης:

Έμπολα: Πολύ πιθανή η μετάδοση μέσω του αέρα

Έμπολα: Οι σοροί των νεκρών είναι επικίνδυνες ακόμα και μια εβδομάδα αργότερα