ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το βρώμικο νερό σκοτώνει περισσότερες γυναίκες από το AIDS και τον καρκίνο του στήθους

Ασθένειες που εξαπλώνονται λόγω αδυναμίας πρόσβασης σε καθαρό νερό και λόγω κακών συνθηκών προσωπικής υγιεινής είναι η 5η μεγαλύτερη αιτία θανάτου γυναικών παγκοσμίως, προκαλώντας περισσότερους θανάτους από το AIDS, τον διαβήτη και τον καρκίνο του στήθους, σύμφωνα με έρευνα από τον οργανισμό WaterAid.

Το βρώμικο νερό σκοτώνει περισσότερες γυναίκες από το AIDS και τον καρκίνο του στήθους

Συγκεκριμένα, περίπου 800.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρές τουαλέτες και καθαρό νερό, βάσει των στοιχείων που ανέλυσε ο οργανισμός από μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Health Metrics στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Οι μόνες ασθένειες που είναι πιο θανατηφόρες για τις γυναίκες από την έλλειψη αξιοπρεπούς υγιεινής είναι η καρδιακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο γυναίκες (μία στις τρεις γυναίκες σε όλο τον κόσμο) δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλή, ιδιωτική τουαλέτα, ενώ 370 εκατομμύρια (1 στις 10) δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε καθαρό νερό την περίοδο μεταξύ 1990 και 2012, αλλά σχεδόν 750 εκατομμύρια παραμένουν ακόμα χωρίς ένα αγαθό, το οποίο τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Το βρώμικο νερό και οι κακές συνθήκες υγιεινής βρίσκονται στη ρίζα των προβλημάτων της μητρικής και παιδικής θνησιμότητας, καθώς και της σεξουαλικής βίας.

Πολλές γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες γεννούν στο σπίτι, χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό, εκθέτοντας τον εαυτό τους και τα μωρά τους σε λοιμώξεις.

Επιπλέον, σε πολλές φτωχές χώρες η μεταφορά καθαρού νερού από μια πηγή/πηγάδι στο σπίτι θεωρείται ευθύνη των γυναικών και των κοριτσιών, που περνούν έτσι πολλές ώρες κάθε μέρα διανύοντας χιλιόμετρα από και προς τα κατά τόπους πηγάδια και στερούνται με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα να πηγαίνουν στο σχολείο ή να φροντίζουν τις οικογένειές τους.