ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρέμβαση στο μιτοχονδριακό DNA για εξάλειψη ανίατων ασθενειών

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Salk των ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα τεχνική που τους επιτρέπει να αποκόπτουν τμήματα μιτοχονδριακού DNA τα οποία ευθύνονται για την εκδήλωση ανίατων ασθενειών.

Παρέμβαση στο μιτοχονδριακό DNA για εξάλειψη ανίατων ασθενειών

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ειδικά σχεδιασμένα «μοριακά ψαλίδια» ώστε να αποκόψουν επικίνδυνες μεταλλάξεις από το DNA εμβρύων ποντικιών, αφήνοντας ανέπαφο το υγιές DNA.

Ευελπιστούν πως η εν λόγω τεχνική θα μπορεί να εφαρμοστεί μελλοντικά και σε ανθρώπους ώστε να προλαμβάνονται επικίνδυνες μιτοχονδριακές ασθένειες.

Τα μιτοχόνδρια είναι τα μικροσκοπικά «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» του ανθρώπινου οργανισμού και υπάρχουν σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος, παράγοντας την ενέργεια που χρειάζεται για να επιτελεστούν δεκάδες ζωτικές λειτουργίες.

Τα μιτοχόνδρια διαθέτουν δικό τους DNA, το οποίο μεταφέρεται από τη μητέρα στο παιδί. Αντίθετα με το DNA που υπάρχει στον πυρήνα των κυττάρων, το μιτοχονδριακό DNA δεν επηρεάζει εξωτερικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά του προσώπου.

Εάν το μιτοχονδριακό DNA είναι ελαττωματικό, το παιδί μπορεί να γεννηθεί με επικίνδυνα σύνδρομα μυϊκής αδυναμίας ή τύφλωση.

Όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell, οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν και να αποκόψουν προβληματικό μιτοχονδριακό DNA σε έμβρυα ποντίκια, με αποτέλεσμα να γεννηθούν υγιή μωρά.

Εάν η πρωτοποριακή τεχνική αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική για τον άνθρωπο, θα αποτελέσει πιθανώς εναλλακτική λύση έναντι της «Τεχνητής Γονιμοποίησης των Τριών Γονέων», η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από Βρετανική Βουλή. Η «Τεχνητή Γονιμοποίηση των Τριών Γονέων» πραγματοποιείται με χρήση DNA από τρία άτομα –τους δύο γονείς και μία γυναίκα-δότρια που παρέχει υγιή μιτοχόνδρια.