ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έχασε την όρασή της επειδή την έγλειψε η γάτα της (βίντεο)

Μια γυναίκα από το Οχάιο των ΗΠΑ έχασε την όρασή της από το αριστερό της μάτι λόγω βακτηρίου που της μετέφερε η οικόσιτη γάτα της.

Έχασε την όρασή της επειδή την έγλειψε η γάτα της (βίντεο)

Αρχικά η γυναίκα νόμιζε πως είχε επιπεφυκίτιδα, όμως σύντομα η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε.

Για έναν ολόκληρο μήνα οι γιατροί πάσχιζαν να καταλάβουν τι είχε συμβεί στην Τζανίς Γουόλτερς. Το τοπίο άρχισε να ξεδιαλύνει όταν η ίδια η γυναίκα ανέφερε ότι είχε στο σπίτι της γάτα.

Η γυναίκα έχασε εντελώς την όρασή της από το αριστερό της μάτι λόγω της ασθένειας Bartonella henselae (νόσος εξ ονύχων γαλής) που της μετέδωσε το κατοικίδιό της. Στην περίπτωση της Γουόλτερς, η μετάδοση της νόσου έγινε μέσω της γλώσσας της γάτας, όταν το οικόσιτο ζώο έγλειψε την ιδιοκτήτριά του.

«Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί από οτιδήποτε εκτίθεται στο στόμα της γάτας, όπως μια ανοιχτή πληγή που θα γλείψει η γάτα», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό WTOL ο Δρ Κρις Μπρίκμαν από το Πανεπιστήμιο του Τολέδο.

Το βακτήριο Bartonella henselae εντοπίζεται κυρίως σε μικρά γατάκια. Εκτιμάται ότι το 40% των γατών φέρουν το βακτήριο στον οργανισμό τους, συνήθως χωρίς να νοσούν. Το Bartonella henselae μεταφέρεται συνήθως στη γάτα με το δάγκωμα του ψύλλου. Το βακτήριο μεταφέρεται συνήθως στον άνθρωπο με το σάλιο της γάτας ή με τη γρατζουνιά. Το βακτήριο μπορεί να μεταφέρει στον άνθρωπο και ο σκύλος.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα άτομα που μολύνονται εκδηλώνουν πυρετό (δέκατα), εξάνθημα στην περιοχή του τραύματος (από δαγκωνιά, γρατζουνιά) και οίδημα (πρήξιμο) στα λεμφογάγγλια. Η άσχημη κατάληξη στην περίπτωση της Γουόλτερς αποτελεί εξαίρεση και θεωρείται εξαιρετικά σπάνια. Άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν σοβαρότερες επιπλοκές.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ποιες ασθένειες μας μεταδίδουν τα κατοικίδια