ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σάλος στον Καναδά από γενόσημα που προκαλούν αιμορραγίες

Αντιμέτωπος με ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας, βρίσκεται ο Καναδάς, αυτό των προβληματικών γενόσημων αντισυλληπτικών, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες που έχουν λάβει τα εν λόγω σκευάσματα, είτε να παρουσιάσουν αιμορραγικό επεισόδιο, είτε να εμφανίσουν μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Σάλος στον Καναδά από γενόσημα που προκαλούν αιμορραγίες

Αντιμέτωπος με ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας, βρίσκεται ο Καναδάς, αυτό των προβληματικών γενόσημων αντισυλληπτικών, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες που έχουν λάβειτα εν λόγω σκευάσματα, είτε να παρουσιάσουν αιμορραγικό επεισόδιο, είτε να εμφανίσουνμία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.



Σύμφωνα με την μεγάλης κυκλοφορίας του Καναδά Toronto Star, η δρ. Jennifer Blake Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕταιρείαςΜαιευτήρων και Γυναικολόγων του Καναδά, πιέζει το υπουργείο Υγείας της χώραςπροκειμένου να δώσει λύση στο θέμα των ελαττωματικών αντισυλληπτικών που έχουνκατακλύσει την αγορά τους τελευταίους μήνες.

Ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε η ανάκλησηενός μεγάλου αριθμού ελαττωματικών χαπιών, μέσα από δύο αξιοσέβαστες ομάδεςγιατρών που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 35.000 γιατρούς σε εθνικό επίπεδοκαι οι οποίοι καλούν την Οττάβα, να ξεκαθαρίσει την «πανωλεθρία», όπωςχαρακτηρίζουν το θέμα.



Και οι δύο οι Ενώσεις, αυτή των Μαιευτήρων και τωνΓυναικολόγων του Καναδά μαζί με το Κολλέγιο των Οικογενειακών Γιατρών της χώρας, ζήτησαν από την Ομοσπονδιακή υπουργόΥγείας,να εφαρμόσει ένα σχέδιο με τέσσερις άξονες, με το οποίο θα προστατεύσει τοκοινό και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο υγειονομικό σύστημα.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα γύρω από το όλο ζήτημα της ποιότηταςτώρα», τόνισε η κυρία Jennifer Blake, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ένα θέμα το οποίο δεν είχε ποτέ απασχολήσει τους Καναδούς στοπαρελθόν. Είχαμε ένα πολύ αξιόπιστο σύστημα για την αντισύλληψη και τώρααντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα ασφαλείας».



Σε επιστολές τους στο Health Canada (Ομοσπονδιακός Οργανισμός υπεύθυνος για την διατήρηση καιπροαγωγή της υγείας των πολιτών), τα δύο γκρουπ στοχοποιούν τις εταιρείες πουπαράγουν γενόσημα αντισυλληπτικά χάπια και τους φαρμακοποιούς που αλλάζουν τα συνταγογραφούμενασκευάσματα και τα αντικαθιστούν με γενόσημα χωρίς να το αναφέρουν προηγουμένως στουςγιατρούς ή στους ασθενείς.

«Ανησυχούμε που άνθρωποι έρχονται σε αυτό το σημείο χωρίςτον απαιτούμενο σεβασμό για την υγεία των γυναικών και δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονταιτην φύση αυτού του θηρίου», επεσήμανε η κυρία Blake.

Από τον Απρίλιο το Health Canada έχει εκδώσει αίτημα απόσυρσης για τρίαγενόσημα αντισυλληπτικά το Alysena από την Apotexκαι τα Freya-28 και Esme 28 τα οποία παράγονταιστην Ινδία από την Famy Care για την Mylan Pharmaceuticals η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ. Περισσότερα από 620.000 πακέτατραβήχτηκαν από τα ράφια εκείνη την χρονική στιγμή, ενώ γύρω στα 430.000 απόαυτά τα πακέτα είχαν διανεμηθεί ήδη σε Καναδές, σύμφωνα με την IMS Brogan (εταιρεία που παρακολουθείτα δεδομένα στην υγεία και την περίθαλψη).



Τα αντισυλληπτικά αποσύρθηκαν, διότι περιείχαν πάρα πολλά placebo ( ψεύτικες δραστικέςουσίες) ή και ζάχαρη, αντί για την ενεργή δόση φαρμάκων, ένα λάθος το οποίομπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Από την πλευρά της η φαρμακευτική Mylan τόνισε ότιπρόκειται για θέμα συσκευασίας και ότι το ζήτημα ερευνάται.



Η εταιρεία είπε στο Health Canada, ότι απέσυρε μεδική της πρωτοβουλία, το Esme-28, έστω και εάν δεν υπήρχαν επιπλέον placebo (ψεύτικες δραστικέςουσίες) διότι ήταν αδύνατο να αποκλειστεί οριστικά το ενδεχόμενο σφάλματος.



Τα σκευάσματα Esme και Freya είναι και τα δύο καινούρια στην Καναδικήαγορά. Η Mylan λάνσαρε το Esme τον Οκτώβριο του 2012, ενώ το Freya εισήχθηστην αγορά τον Μάιο του 2013. Η Ινδική Famy Care που παράγει και συσκευάζει το Freya καιτο Esme για την Mylan ισχυρίζεται ότιεξάγει περισσότερα από 150 εκατ. παρτίδες από αντισυλληπτικά κάθε χρόνο.





Ο αντιπρόεδρος Εταιρικών Υποθέσεων του Καναδικού Φαρμακευτικού Συλλόγου Generic Jeff Connell, υπογράμμισε ότι όλατα γενόσημα στον Καναδά είναι εγκεκριμένα από το Health Canada καιείναι βιοισοδύναμα με τα πρωτότυπα. Ωστόσο οι γιατροί υποστηρίζουν ότι δενείναι τόσο απλό.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο πανεπιστήμιο του York Dr. Joel Lexchin, τόνισε ότι ο έλεγχοςγεννήσεων είναι αποτέλεσμα ενός ευρύτερου ζητήματος της εποχής μας. «Για οικονομικούς λόγους, τα περισσότερα από αυτά τασκευάσματα που πωλούνται στην Βόρεια Αμερική, παράγονται σε χώρες χαμηλούκόστους όπου υπάρχουν χιλιάδες φυτά. Αυτό δεν σημαίνει, ότι οι επιχειρήσεις θέλουν υποβαθμισμένα προιόντα,αλλά όταν η οικονομία είναι η κατώτατη γραμμή, αυτό μερικές φορές είναι ησυνέπεια».