ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χάπι για το διαβήτη ενισχύει την ερωτική ζωή των ανδρών

Νέες έρευνεςυποδεικνύουν ότι η ουσία μετφορμίνη, βασικό συστατικό τωνφαρμάκων κατά του διαβήτη τύπου 2, μπορεί να δώσει ώθηση στη σεξουαλική επίδοσητων ανδρών.

Χάπι για το διαβήτη ενισχύει την ερωτική ζωή των ανδρών

Νέες έρευνεςυποδεικνύουν ότι η ουσία μετφορμίνη, βασικό συστατικό τωνφαρμάκων κατά του διαβήτη τύπου 2, μπορεί να δώσει ώθηση στη σεξουαλική επίδοσητων ανδρών.

Τοφάρμακο μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετικά οικονομική εναλλακτική για τους άνδρεςπου αντιμετωπίζουν προβλήματα στυτικής λειτουργίας.

Εργαστηριακέςδοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας της Τζόρτζια (ΗΠΑ)δείχνουν ότι το φάρμακο για το διαβήτη ενισχύει τη στυτική λειτουργία, διαστέλλονταςτα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και επιτρέποντας στοαίμα να κυκλοφορεί καλύτερα.

Δενέχουν γίνει ακόμη δοκιμές σε εθελοντές, ωστόσο οι επιστήμονες είναι εξαιρετικάαισιόδοξοι, καθώς το φάρμακο είναι προσβάσιμο, πολύ οικονομικό και εξαιρετικάασφαλές.

Ταχάπια που βοηθούν στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας έφεραν την επανάστασηστην επιστημονική κοινότητα κατά την τελευταία δεκαετία, ωστόσο το 30% τωνανδρών που τα χρησιμοποιούν δεν έχει δει θετικά αποτελέσματα.

Γιααυτούς τους άνδρες, η μόνη εναλλακτική έως τώρα ήταν τα ενέσιμα φάρμακα ή ηχρήση μιας ειδικής αντλίας με σκοπό την αύξηση της ροής του αίματος στο πέος. Ωστόσο,καμία από τις δύο αυτές μεθόδους δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Η μετφορμίνηέχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων τα τελευταία χρόνια, κυρίωςεπειδή φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενη στην αντιμετώπιση ορισμένων τύπωνκαρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη, του μαστού και των ωοθηκών.

Η μετφορμίνηανήκει στην κατηγορία των φαρμάκων που ονομάζονται διγουανίδες, τα οποίαχρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Μεενδεδειγμένη δοσολογία 2 χάπια την ημέρα, μειώνει τις ποσότητες γλυκόζης πουπαράγονται από το συκώτι και βοηθά τα κύτταρα να αποβάλλουν την περιττή γλυκόζηστο αίμα. Με τον τρόπο αυτό, προλαμβάνονται οι επακόλουθες βλάβες από τις υπέρμετρεςποσότητες γλυκόζης. Παράλληλα, η ουσία καταπολεμά το αίσθημα της πείνας καιμειώνει τα βλαβερά λίπη στο αίμα.

Η πρόσφατηέρευνα δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο στο Journal of Sexual Medicine και έδειξε ότι το φάρμακο μπορεί επίσης ναενισχύσει τα επίπεδα οξειδίου του αζώτου, μιας χημικής ουσίας που διαστέλλει τααιμοφόρα αγγεία και τα καθιστά πιο ευέλικτα, αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματοςστα γεννητικά όργανα.

Θαπρέπει να σημειωθεί πως η δοκιμή έγινε σε ποντίκια σε διάστημα 28 ημερών. Πολλοίδιαβητικοί λαμβάνουν σε καθημερινή βάση τη μετφορμίνη, ωστόσο η στυτικήδυσλειτουργία είναι συχνή σε αυτήν την ομάδα ασθενών. Ίσως βέβαια το πρόβλημανα ήταν εντονότερο εάν δεν έπαιρναν το φάρμακο.

Παράλληλα,οι γιατροί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι η κακή διατροφή, κυρίως τογρήγορο φαγητό, αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Πιστεύουν ότι ταλιπαρά μειώνουν τη ροή του αίματος στις λεπτεπίλεπτες αρτηρίες στην περιοχή τωνγεννητικών οργάνων. Κλινικές δοκιμές υποδεικνύουν ότι η κακή διατροφή και ηκαθιστική ζωή αυξάνουν τις πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας· αντιθέτως, η ισορροπημένη διατροφή και η σωματικήάσκηση αποτελούν τα καλύτερα μέτρα πρόληψης κατά της πάθησης.