ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναπτύσουν μέθοδο που καταργεί τις μεταμοσχεύσεις οργάνων

Τη δημιουργία νέων βλαστικώνκυττάρων μέσα στο σώμα ενός ζωντανού οργανισμού πέτυχαν για πρώτη φορά Ισπανοίεπιστήμονες, αναπρογραμματίζοντας ενήλικα σωματικά κύτταρα, ώστε αυτά ναεπιστρέψουν στην εμβρυική πολυδύναμη κατάστασή τους, σύμφωνα με δημοσίευση του περιοδικού Nature.
Αναπτύσουν μέθοδο που καταργεί τις μεταμοσχεύσεις οργάνων

Τη δημιουργία νέων βλαστικώνκυττάρων μέσα στο σώμα ενός ζωντανού οργανισμού πέτυχαν για πρώτη φορά Ισπανοίεπιστήμονες, αναπρογραμματίζοντας ενήλικα σωματικά κύτταρα, ώστε αυτά ναεπιστρέψουν στην εμβρυική πολυδύναμη κατάστασή τους.

Η μέθοδος αυτή έχει εφαρμοστεί μέχριστιγμής μόνο σε πειραματόζωα, ωστόσο μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει στην επίτόπου αναπαραγωγή ανθρωπίνων κυττάρων, που θα επιδιορθώνουν τις βλάβες στονιστό της καρδιάς μετά από ένα έμφραγμα ή στον εγκέφαλο μετά από ένα εγκεφαλικόκαι, γενικότερα.

Εάν δεν παρουσιαστούν κολλήματα στηνεφαρμογή της νέας αυτής μεθόδου, οι μεταμοσχεύσεις εξωτερικών οργάνων θα είναιστο μέλλον περιττές.

Μέχρι σήμερα, τα βλαστοκύτταραλαμβάνονται από έμβρυα ή δημιουργούνται με διάφορες τεχνικές γενετικούαναπρογραμματισμού στο εργαστήριο και στη συνέχεια εμφυτεύονται στο σώμα, αλλάποτέ ως τώρα δεν είχαν δημιουργηθεί απευθείας μέσα στον ίδιο τον ζωντανόοργανισμό.

Αν αυτό που έγινε σε ποντίκια, είναιδυνατό να επαναληφθεί σε ανθρώπους με ασφάλεια, τότε ανοίγει η προοπτική τηςεπιτόπιας δημιουργίας αναγεννητικών βλαστοκυττάρων σε οποιοδήποτε σημείο τουσώματος υπάρχει πρόβλημα, έτσι ώστε ο ασθενής να θεραπεύεται με δικούς τουςιστούς και όχι με ξένα μοσχεύματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές,με επικεφαλής τον καθηγητή Μανουέλ Σεράνο του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου ΕρευνώνΚαρκίνου της Μαδρίτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό"Nature", σε ορισμένες περιπτώσεις η τεχνική τους προκάλεσε την ανάπτυξηόγκων καρκινικού τύπου σε μερικά ποντίκια.

Όπως είπαν, αυτός ο κίνδυνος πρέπεινα εξαλειφθεί πριν αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.