ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελπίδες για το εμβόλιο κατά του HIV

Νέο πειραματικόεμβόλιο αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε πιθήκους, δίνοντας ελπίδα για τηνκαταπολέμηση του ιού.

Ελπίδες για το εμβόλιο κατά του HIV

Νέο πειραματικόεμβόλιο αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε πιθήκους, δίνοντας ελπίδα για τηνκαταπολέμηση του ιού.

Ο Δρ. Louis J. Picker, εμβολιολόγοςστο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον έχει φέρει τα πάνω κάτω στηνεπιστημονική κοινότητα, καθώς το εμβόλιο που χορήγησε σε πιθήκους φαίνεται ναβοηθά τα κύτταρα Τ να εξαλείψουν τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί.

Η μελέτη του Δρ. Picker δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Ο Δρ. Picker δοκίμασε το εμβόλιο σε 16 πιθήκους οιοποίοι στη συνέχεια έλαβαν τον ιό ανοσοεπάρκειας του πιθήκου (SIV), μια παραλλαγή του HIV. Ο ιός θα έπρεπε κανονικά να «καταδικάσει»τα πειραματόζωα σε αργό θάνατο, όμως κάτι εκπληκτικό συνέβη: το εμβόλιοκατάφερε να προστατεύσει τους 9 από τους 16 πιθήκους και μάλιστα τους βοήθησενα εξαλείψουν τον ιό. Το εύρημα αυτό είναι μοναδικό στην πολύχρονη έρευνα γιατην καταπολέμηση του HIV.

Είναι αδύνατο ναδημιουργηθεί εμβόλιο αποδυναμώνοντας τον ιό που προκαλεί το AIDS, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται εκατοντάδεςφορές και με πολύ γρήγορο ρυθμό. Στο εμβόλιο του Δρ. Picker, τα γονίδια του SIV ενώθηκαν με αυτά ενός άλλου ιού (κυτταρομεγαλοϊός)που ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών.

Δεν είναι σαφέςγιατί αυτή η μίξη αποδείχθηκε επιτυχής, ωστόσο η θεωρία που επικρατεί είναι ότιο συγκεκριμένος ιός προσβάλλει πολύ συχνά τα πρωτεύοντα θηλαστικά και επομένωςέχουν προσαρμοστεί σε αυτόν.

Όπως συμβαίνει μεκάθε λοίμωξη, ο θύμος αδένας παράγει νέα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονταικύτταρα Τ, τα οποία στοχεύουν στο συγκεκριμένο ιό. Στην περίπτωση του εμβολίουτου Picker, τα κύτταρα αυτάπαρέμειναν σε μια ασυνήθιστη «επαγρύπνηση», χωρίς να πυροδοτούν την εμφάνισηφλεγμονής ή πυρετού.

Όταν τα γονίδιατου SIV ενώθηκαν με τονκυτταρομεγαλοϊό, τα κύτταρα Τ εξαφάνισαν τα κύτταρα που είχαν προσβληθεί απότον SIV.

Ο Δρ. Picker εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου 3 χρόνιαέως ότου πραγματοποιηθούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.