ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελπίδες για το εμβόλιο κατά του HIV

Ελπίδες για το εμβόλιο κατά του HIV

Νέο πειραματικό εμβόλιο αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε πιθήκους, δίνοντας ελπίδα για την καταπολέμηση του ιού.

Νέο πειραματικό εμβόλιο αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε πιθήκους, δίνοντας ελπίδα για την καταπολέμηση του ιού.

 

Ο Δρ. Louis J. Picker, εμβολιολόγος στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον έχει φέρει τα πάνω κάτω στην επιστημονική κοινότητα, καθώς το εμβόλιο που χορήγησε σε πιθήκους φαίνεται να βοηθά τα κύτταρα Τ να εξαλείψουν τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί.

 

Η μελέτη του Δρ. Picker δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

 

Ο Δρ. Picker δοκίμασε το εμβόλιο σε 16 πιθήκους οι οποίοι στη συνέχεια έλαβαν τον ιό ανοσοεπάρκειας του πιθήκου (SIV), μια παραλλαγή του HIV. Ο ιός θα έπρεπε κανονικά να «καταδικάσει» τα πειραματόζωα σε αργό θάνατο, όμως κάτι εκπληκτικό συνέβη: το εμβόλιο κατάφερε να προστατεύσει τους 9 από τους 16 πιθήκους και μάλιστα τους βοήθησε να εξαλείψουν τον ιό. Το εύρημα αυτό είναι μοναδικό στην πολύχρονη έρευνα για την καταπολέμηση του HIV.

 

Είναι αδύνατο να δημιουργηθεί εμβόλιο αποδυναμώνοντας τον ιό που προκαλεί το AIDS, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται εκατοντάδες φορές και με πολύ γρήγορο ρυθμό. Στο εμβόλιο του Δρ. Picker, τα γονίδια του SIV ενώθηκαν με αυτά ενός άλλου ιού (κυτταρομεγαλοϊός) που ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών.

 

Δεν είναι σαφές γιατί αυτή η μίξη αποδείχθηκε επιτυχής, ωστόσο η θεωρία που επικρατεί είναι ότι ο συγκεκριμένος ιός προσβάλλει πολύ συχνά τα πρωτεύοντα θηλαστικά και επομένως έχουν προσαρμοστεί σε αυτόν.

 

Όπως συμβαίνει με κάθε λοίμωξη, ο θύμος αδένας παράγει νέα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται κύτταρα Τ, τα οποία στοχεύουν στο συγκεκριμένο ιό. Στην περίπτωση του εμβολίου του Picker, τα κύτταρα αυτά παρέμειναν σε μια ασυνήθιστη «επαγρύπνηση», χωρίς να πυροδοτούν την εμφάνιση φλεγμονής ή πυρετού.

 

Όταν τα γονίδια του SIV ενώθηκαν με τον κυτταρομεγαλοϊό, τα κύτταρα Τ εξαφάνισαν τα κύτταρα που είχαν προσβληθεί από τον SIV.

 

Ο Δρ. Picker εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου 3 χρόνια έως ότου πραγματοποιηθούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.


 

BEST OF NETWORK

PlusQueen