ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς να διαβάζετε τις σκέψεις των άλλων!

Ένας καλός τρόπος για να «διαβάζετε»το μυαλό των άλλων και να τους «νιώθετε» περισσότερο, είναι να το… ρίξετε στηλογοτεχνία.

Πώς να διαβάζετε τις σκέψεις των άλλων!

Ένας καλός τρόπος για να «διαβάζετε»το μυαλό των άλλων και να τους «νιώθετε» περισσότερο, είναι να το… ρίξετε στηλογοτεχνία.

Σύμφωνα με μία πρωτότυπη αμερικανικήεπιστημονική έρευνα, που δημοσιεύεται στους "New York Times", η ανάγνωση καλών λογοτεχνικών βιβλίων βοηθάτους ανθρώπους να αναπτύξουν πολύτιμες νοητικές και συναισθηματικές ικανότητες,οι οποίες διευκολύνουν την ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων και άρα βοηθούντις κοινωνίες να λειτουργούν καλύτερα.

Οι ερευνητές της Νέας ΣχολήςΚοινωνικών Ερευνών της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Kοινωνικής Ψυχολογίας Εμανουέλε Καστάνο, έκανανπέντε πειράματα με τα οποία μέτρησαν την επίπτωση που είχε η λογοτεχνία στηνικανότητα των αναγνωστών να καταλαβαίνουν την οπτική γωνία των άλλων και νακατανοούν τι σκέφτονται και νιώθουν.

Για τις ανάγκες της έρευνας, στους συμμετέχοντεςδόθηκαν βιβλία καλής κλασσικής και πιο σύγχρονης λογοτεχνίας (Άντον Τσέχωφ,Κάρολος Ντίκενς και Ντον ΝτεΛίλο), μοντέρνα λιγότερο ποιοτικά «μπεστ-σέλερ» («Πενήντααποχρώσεις του γκρι») καθώς και μη λογοτεχνικά έργα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ηανάγνωση των λογοτεχνικών αριστουργημάτων βελτίωσε την ικανότητα ενσυναίσθησηςτων αναγνωστών, δηλαδή να «διαβάζουν» το μυαλό και να διαισθάνονται τασυναισθήματα και τα κίνητρα των γύρω τους, εν αντιθέσει με όσους διάβασαν ταυπόλοιπα βιβλία.

Η ποιοτική λογοτεχνία, άσχετα με τοσυγκεκριμένο περιεχόμενό της, μπορεί να «ανοίξει» το μυαλό του αναγνώστη.

Καταληκτικά στην έρευναεπισημαίνεται ότι οι «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» μπορεί να αποτελούνευχάριστο ανάγνωσμα, αλλά δεν βοηθάνε κάποιον να εντρυφήσει στο νου και τηνκαρδιά των άλλων ανθρώπων, με τον τρόπο που θα το πετύχαιναν αν διάβαζαν το«Πόλεμος και Ειρήνη» του Τολστόι.