ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτοποριακή μέθοδος θα καταργήσει τις μεταμοσχεύσεις

Επιστήμονες στις ΗΠΑ το Κολέγιο Ιατρικής Weill Cornell  βρήκαν τρόπο να θεραπεύουν τα όργανα που έχουνκαταστραφεί, κάνοντας, ουσιαστικά, τις μεταμοσχεύσεις να φαντάζουν παρελθόν.
Πρωτοποριακή μέθοδος θα καταργήσει τις μεταμοσχεύσεις

Επιστήμονες στις ΗΠΑ από το Κολέγιο Ιατρικής Weill Cornell βρήκαν τρόπο να θεραπεύουν τα όργανα που έχουνκαταστραφεί, κάνοντας, ουσιαστικά, τις μεταμοσχεύσεις να φαντάζουν παρελθόν.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το «κλειδί» βρίσκεται στην έγχυση κυττάρωντου ενδοθηλίου, που είναι υπεύθυνα για τη δομή των αιμοφόρων αγγείων.

«Τα ενδοθηλιακά κύτταρα είναι ισχυρές βιολογικές μηχανές,που συμβάλλουν καθοριστικά στην αναγέννηση του ιστού των οργάνων,απελευθερώνοντας στον οργανισμό κάποια μόρια που είναι ωφέλιμα και απαραίτητα»,επισημαίνεται στη μελέτη.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές του Weill Cornell, τα αιμοφόρα αγγείασε κάθε όργανο είναι πολύ διαφορετικά, αφού πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκεςτου οργάνου στο οποίο βρίσκονται.

Η ανακάλυψη αυτή έγινε μετά την πλήρη αποκωδικοποίηση τωνενεργών γονιδίων των ενδοθηλιακών κυττάρων, γεγονός που έφερε στο φωςεκατοντάδες γονίδια που ήταν ήδη γνωστά, αλλά δεν είχε αποδειχθεί ότι έχουνσχέση με τα συγκεκριμένα κύτταρα.

Καταλήγοντας, η έγχυση ενδοθηλιακών κυττάρων θα βοηθήσει τονιστό που έχει υποστεί βλάβη να αποκαταστήσει τη λειτουργία του οργάνου,δίνοντας λύση στο πρόβλημα της μεγάλης αναμονής για την εύρεση του κατάλληλουμοσχεύματος.