ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντική θεραπεία χωρίς ανοιχτό χειρουργείο στο ΥΓΕΙΑ

Μία νέα μέθοδος διαδερμικής εμφύτευσηςβαλβίδας, η οποία εφαρμόζεται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με ανεπάρκειααορτικής βαλβίδας, που σήμερα μένουν χωρίς αντιμετώπιση εξαιτίας της βαρύτηταςτου ανοιχτού χειρουργείου, εφαρμόζεται στο Θεραπευτήριο Υγεία.
Σημαντική θεραπεία χωρίς ανοιχτό χειρουργείο στο ΥΓΕΙΑ

Μία νέα μέθοδος διαδερμικής εμφύτευσηςβαλβίδας, η οποία εφαρμόζεται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με ανεπάρκειααορτικής βαλβίδας, που σήμερα μένουν χωρίς αντιμετώπιση εξαιτίας της βαρύτηταςτου ανοιχτού χειρουργείου, εφαρμόζεται στο Θεραπευτήριο Υγεία.

Ηδη, η πρώτη στηνΕλλάδα επέμβαση, πραγματοποιήθηκε στηνυπερσύγχρονη Υβριδική Αίθουσα του ΥΓΕΙΑ από τους καρδιοχειρουργούς της Β’Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και τους καρδιολόγους του Τμήματος ΔιαδερμικώνΒαλβίδων του ΥΓΕΙΑ. Ο ασθενής, που ήδη έλαβε εξιτήριο, είχε συνυπάρχουσεςπαθήσεις που καθιστούσαν απαγορευτικό το κλασικό χειρουργείο αντικατάστασης τηςανεπαρκούς βαλβίδας.

Η επέμβαση, που μέχρι σήμερα είχεπραγματοποιηθεί σε λιγότερους από 80ασθενείς παγκοσμίως, διενεργήθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά την έγκριση απότις Ευρωπαϊκές αρχές της πρώτης διαδερμικής βαλβίδας για θεραπεία ανεπάρκειας τηςαορτικής βαλβίδας (JENA, Germany). Ηνέα βαλβίδα στηρίζεται με ειδικό μηχανισμό (3 clips) στην βαλβίδα του ασθενή. Ητοποθέτηση πραγματοποιείται διαθωρακικά από μία μικρή τομή μεταξύ των πλευρών, χωρίςστερνοτομή και χωρίς να σταματάει η καρδιά ενώ σύντομα αναμένεται και η άφιξητου νέου μοντέλου που θα τοποθετείται από την αρτηρία του ποδιού με τρόποανάλογο της γνωστής στεφανιογραφίας.

Η διαδερμική αντικατάσταση της αορτικήςβαλβίδας είναι μία αναγνωρισμένη και ταχέως επεκτεινόμενη μέθοδος θεραπείας τηςστένωσης της αορτικής βαλβίδας, η οποία πλέονεφαρμόζεται και σε ασθενείς με ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας. Πραγματοποιείταισε επιλεγμένους ασθενείς υψηλού κινδύνου για την κλασική χειρουργικήαντικατάσταση προσφέροντας όλα τα πλεονεκτήματα αυτής, με σαφώς λιγότερουςκινδύνους, ταχεία ανάρρωση και βελτίωση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Β Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, καρδιοχειρουργόςκ. Στρατής Παττακός «Πολλοί θα πίστευαν ότι τα επιτεύγματα αυτά αφαιρούν ασθενείςαπό την καρδιοχειρουργική θεραπεία. Δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο. Οι νεώτερεςαυτές τεχνικές εδραιώνουν τη συνεργασία καρδιοχειρουργικής - καρδιολογίας μετελικό αποδέκτη τον ασθενή, ο οποίος έχει πολλαπλά οφέλη. Είμαστε πολύ ευτυχείςπου το ΥΓΕΙΑ πρωτοπορεί σ’ αυτά τα βήματα τα οποία αποτελούν σημαντικούςσταθμούς στην αντιμετώπιση της καρδιακής νόσου στο σύνολό της καθώς περιλαμβάνεικαι ασθενείς υψηλού ρίσκου».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του νοσοκομείου, επεμβατικός καρδιολόγος κ. Κωνσταντίνος Σπάργιας,τόνισε «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από αυτή τη νέα τεχνολογία πουπροσφέρει θεραπεία σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με ανεπάρκεια της αορτικήςβαλβίδας που σήμερα μένουν χωρίς αντιμετώπιση. Αν και η ανεπάρκεια αορτικήςβαλβίδας δεν είναι τόσο συχνή όσο η στένωση αυτής, η εκδήλωση συμπτωμάτων και η απόφαση για την αντικατάσταση συχνάκαθυστερούν και τότε ο χειρουργικός κίνδυνος αυξάνει δυσανάλογα. Με την άφιξητης νέας βαλβίδας όλες πλέον οι βαλβιδοπάθειες της αορτικής και της μιτροειδούςμπορούν να θεραπευτούν διαδερμικά σε ασθενείς υψηλού κινδύνου».

Στο ΥΓΕΙΑ οι νεώτερες διαδερμικέςτεχνικές αντιμετώπισης καρδιακών βαλβιδοπαθειών έχουν ξεπεράσει τις 300επεμβάσεις, με τα αποτελέσματα να κρίνονται άκρως ικανοποιητικά και συγκρίσιμαμε αυτά των μεγαλύτερων κέντρων του εξωτερικού.