ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεράστιο το κόστος εξάρτησης από το αλκοόλ στην Ευρώπη

Τοποσό των 75, 8 δις ευρώ κοστίζει η εξάρτηση από το αλκοόλ για ένα ευρωπαικόκράτος, είτε άμεσο είτε έμμεσο, με το βασικότερο άμεσο κόστος, την νοσηλεία τωνεξαρτημένων ασθενών.
Τεράστιο το κόστος εξάρτησης από το αλκοόλ στην Ευρώπη

Τοποσό των 75, 8 δις ευρώ κοστίζει η εξάρτηση από το αλκοόλ για ένα ευρωπαικόκράτος, είτε άμεσο είτε έμμεσο, με το βασικότερο άμεσο κόστος, την νοσηλεία τωνεξαρτημένων ασθενών.

Τα έμμεσα κόστη της εξάρτησης από το αλκοόλ υπολογίζεται πως είναιιδιαίτερα σημαντικά, φθάνοντας τα 68 δις ευρώ, δηλαδή το 0,64% του ετήσιουσυνολικού ακαθάριστου ευρωπαϊκού προϊόντος ή αλλιώς έως και το 7,7% των ετήσιωνδαπανών μιας χώρας για την υγεία.

Ταστοιχεία αυτά, Ευρώπη (Laramee et al7, 2013) σηματοδοτούν τελικάτο σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που υπάρχει αναφορικά με το θέμα της εξάρτησης από το αλκοόλ.

Το2010, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανέφερε ότι οι βασικοί θεραπευτικοίστόχοι όσον αφορά στη νόσο της εξάρτησης από το αλκοόλ είναι η αποχή, η μείωσητης συχνότητας και της βαρύτητας των υποτροπών καθώς και η βελτίωση τηςσυνολικής υγείας και ψυχοκοινωνικής λειτουργικότητας των ασθενών. Η εναλλακτικήπροσέγγιση της μείωσης της βλάβης συνηγορεί στον εναλλακτικό θεραπευτικό στόχοτης μείωσης της κατανάλωσης αλκοόλ, στόχος που θεωρείται έγκριτος για πολλούςεξαρτημένους από το αλκοόλ ασθενείς.

Δεδομένα από αυτή τη μελέτη ανασκόπησης αναδεικνύουν το μεγάλο οικονομικό φορτίοτης εξάρτησης από το αλκοόλ στην Ευρώπη, με τα άμεσα ετήσια συνολικά κόστη να φθάνουντα 7,8 δις ευρώ για το 2012 (1-7,8b. Euros), περίπου δηλαδή το0,31% του ετήσιου ΑΕΠ μιας χώρας (0,04% - 0,31%). Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε 0,39 - 2,99% τωνετήσιων δαπανών μιας χώρας για την υγεία.

Το βασικότερο άμεσο κόστοςφαίνεται να είναι η νοσηλεία των εξαρτημένων από το αλκοόλ ασθενών, το οποίο μπορεί να φθάσειμέχρι και το 15% του κατά κεφαλήν εισοδήματος για τη νοσηλεία ενός και μόνοασθενούς, εξαρτώμενο φυσικά και από τη διάρκεια της νοσηλείας. Οι εκτιμήσεις για τη διάρκεια νοσηλείας των εξαρτημένων απότο αλκοόλ ασθενών ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από χώρα σε χώρα. Αντίθετα,το φαρμακευτικό κόστος για την εξάρτηση από το αλκοόλ είναι πολύ χαμηλό καιπεριορίζεται στο 0.000005% - 0.0002% του ΑΕΠ μιας χώρας.

Σύμφωνα με δύο μελέτες πουπραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία, παρατηρήθηκε αύξηση του άμεσου κόστους σεεθνικό επίπεδο από 0,04% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 1990 σε 0,31% το2002. Παρόλα αυτά, η εξαγωγή συμπερασμάτων είναι δύσκολη καθώς στις μελέτες δενχρησιμοποιήθηκε η ίδια μεθοδολογία. Παρόμοια αποτελέσματα προέρχονται και απότη Σκωτία, με το κόστος που οφείλεται σε ανεργία λόγω εξάρτησης από το αλκοόλνα ανέρχεται σε 253.5 εκατομμύρια ευρώ το 2001 και να αυξάνεται στα 299εκατομμύρια το 2007. Τέλος, ο αυξανόμενος αριθμός σχετικών με το αλκοόλνοσηλειών στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 1996-1997 και 2006-2007 επίσηςυποδεικνύει το αυξανόμενο φορτίο της εξάρτησης από το αλκοόλ και πιθανάσυνδέεται με την αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης αλκοόλ από τη δεκαετία του1960.