ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Από το Αδιανόητο στο Αυτονόητο» το νέο βιβλίο του Κυρ. Σουλιώτη

Η Δημόσια Ασφάλιση Υγείας στην Ελλάδα «Από το αδιανόητοστο αυτονόητο» ονομάζεται το καινούριο βιβλίο του επίκουρου καθηγητή  Πολιτικής Υγείας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσουκ. Κυριάκου Σουλιώτη.

«Από το Αδιανόητο στο Αυτονόητο» το νέο βιβλίο του Κυρ. Σουλιώτη

Η Δημόσια Ασφάλιση Υγείας στην Ελλάδα «Από το αδιανόητοστο αυτονόητο» ονομάζεται το καινούριο βιβλίο του επίκουρου καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσουκ. Κυριάκου Σουλιώτη.

Το βιβλίο αποσκοπεί κατά κύριο λόγο στην παρουσίασητων επιλογών και των πρακτικών που οδήγησαν τη δημόσια ασφάλιση υγείας στηνκατάρρευση, με τα «συμπτώματα» που αναδεικνύει να συναντώνται σε όλουςσχεδόν τους δημόσιους οργανισμούς της χώρας ως αποτέλεσμα της σταδιακής θεσμικήςαποσάθρωσης του δημόσιου τομέα κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Παρά το άμεσο ύφος γραφής του, το βιβλίο δεν είναι καταγγελτικό.Εντούτοις η κριτική προσέγγιση του συγγραφέα σχετικά με τη διαδικασίαθεσμικής ρύθμισης και λήψης αποφάσεων στο τόσο κρίσιμο πεδίο της υγείας,καταδεικνύει την αδράνεια που η κεντρική διοίκηση έδειχνε επί σειρά ετώναπέναντι σε τάσεις και οικονομικά μεγέθη και η οποία τελικά οδήγησε στη σημερινήκατάληξη. Εξάλλου, στο βιβλίο παρουσιάζονται και πρωτοβουλίες προόδου καικαινοτομίας που, αν είχαν επιχειρηθεί νωρίτερα, οι «αντοχές» του συστήματοςυγείας απέναντι στην κρίση θα ήταν διαφορετικές.

Μεταξύ των θεμάτων τα οποία μπορεί να βρει οαναγνώστης, είναι: Γνωριμία με τον ΟΠΑΔ - το πρώτο σοκ, Χρηματοδότηση ΟΠΑΔ: ο μύθος της κρατικής Επιχορήσησης, Οικονομική διαχείριση και άλλα... δαιμόνια, Νομοθετώντας γιαμας... χωρίς εμάς -το δεύτερο σοκ, Κι όμωςυπάρχει χώρος για καινοτομία, από τον ΟΠΑΔ στον ΕΟΠΥΥ.

Μέσα από την παράθεση των εμπειριών του συγγραφέα απότην άσκηση διοίκησης σε αυτό που ονομάζουμε «κράτος», το εν λόγωέργο αναδεικνύει εμφατικά το εξής: όπως ακριβώς επί δεκαετίες η δημόσιαασφάλιση υγείας απομακρυνόταν από το αυτονόητο οδεύοντας προς το αδιανόητο,έτσι και σήμερα, κάτω από τις πρωτοφανείς οικονομικές συνθήκες που βιώνειη χώρα, πρέπει περισσότερο από ποτέ να αναζητήσει πρωτίστως το αυτονόητο,δηλαδή τη βιωσιμότητά της, η οποία είναι τόσο αναγκαία για τηδιατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την άρση των ανισοτήτων που η κρίσηέχει προκαλέσει.

Ο κ. Σουλιώτης, έχει διατελέσει μεταξύ άλλων, Πρόεδροςτου Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ),ενώ από τον Μάιο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012, Αντιπρόεδρος τουΕθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Από τον Ιούνιο του2010 έως τον Αύγουστο του 2013 ήταν μέλος της Εθνικής

Επιτροπής Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες.

Το ερευνητικό του έργο, σε συνεργασία με πανεπιστημιακάιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, περιλαμβάνει περισσότερα από 40 προγράμματακαι μελέτες.

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται 20 βιβλία καιπερισσότερα από 90 άρθρα σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικάμε κριτές, στα πεδία της πολιτικής και της οικονομίας της υγείας, της οργάνωσηςκαι διοίκησης των υπηρεσιών υγείας, των οικονομικών ανισοτήτων κ.ά.