ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσβάσιμες οι κρατικές ιστοσελίδες στα άτομα με αναπηρία

Την Οδηγία για την Προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίαστις ιστοσελίδες του δημοσίου τομέα ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΕπιτροπήςΕσωτερικής Αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Προσβάσιμες οι κρατικές ιστοσελίδες στα άτομα με αναπηρία

Την Οδηγία για την Προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίαστις ιστοσελίδες του δημοσίου τομέα ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΕπιτροπήςΕσωτερικής Αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 30 ψήφους υπέρ και 3 κατά. Ηπρόταση ήταν του ελληνικής καταγωγής Γερμανού ευρωβουλευτή, ΓιώργουΧατζημαρκάκη την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ένα αίτημα ετών του ευρωπαϊκού αναπηρικούκινήματος, που, υπό την αιγίδα του EDF (European Disability Forum - ΕυρωπαϊκόΦόρουμ ΑμεΑ), έχει δώσει μάχες προωθώντας την Προσβασιμότητα στο Διαδίκτυο ωςαναφαίρετο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνηςπροέβη στην ακόλουθη δήλωση με το πέρας της ψηφοφορίας: «Πρόκειται για ένα πολύσημαντικό αποτέλεσμα, με μεγάλη πλειοψηφία, από την οποία πρέπει ναεπωφεληθούμε και να ασκήσουμε πίεση τόσο στην Κομισιόν όσο και στις εθνικέςΚυβερνήσεις. Καλούμε την ελληνική Κυβέρνηση, που αναλαμβάνει σε λίγες ημέρεςτην Προεδρεία της ΕΕ να προωθήσει την ολοκλήρωση της συζήτησης της Οδηγίας στοΣυμβούλιο των υπουργών, στην Κομισιόν, στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε εντός τηςΕλληνικής Προεδρίας η Οδηγία να γίνει νομική πραγματικότητα. Φυσικά ηυλοποίησής της απαιτεί διαρκείς προσπάθειες και κινητοποιήσεις όλων των εθνικώναναπηρικών κινημάτων σε όλες τις χώρες της ΕΕ».

Από την πλευρά του ο κ. Χατζημαρκάκης δήλωσε: «Προς το παρόνμόνο το ένα τρίτο των δημόσιων δικτυακών τόπων είναι προσβάσιμο για τα άτομα μεαναπηρίες κι αυτό έχει προβλήματα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθείαυτή η ανισότητα που αφορά ΑμεΑ και ανθρώπους τρίτης ηλικίας που είναιαποκομμένοι κι έχουν ανάγκη από την εύκολη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών γιανα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους».

Μέχρι τώρα πολλά μέλη του Κοινοβουλίου έχουν συμφωνήσει για30 τροπολογίες οι οποίες ενσωματώνουν σχεδόν όλες τις προτάσεις του EDF καιανταποκρίνονται στις προσδοκίες του αναπηρικού κινήματος για τη μελλοντική αυτήνομοθεσία. Έτσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την υποστήριξή του για:

- Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της πρώτης πρότασης, ηοποία καλύπτει τώρα τις ιστοσελίδες όλων των φορέων του δημόσιου τομέα,συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συγχρηματοδοτούνται από δημόσιες αρχές

- Ένα μηχανισμός επιβολής, παρακολούθησης και υποβολήςεκθέσεων σε εθνικό επίπεδο, η οποία θα περιλαμβάνει τα άτομα με αναπηρία καιτις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις

- Οι εφαρμογές για smartphones που σχετίζονται με τηνιστοσελίδα ή την υπηρεσία που θα πρέπει να είναι επίσης προσβάσιμες

- Οι ιστοσελίδες των ιδιωτικών φορέων που ασκούν δημόσιακαθήκοντα, όπως η παροχή θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, ή για υπηρεσίεςπου αφορούν τη μεταφορά ή τη φροντίδα των παιδιών αλλά και όλες τις υπηρεσίεςυγείας πρέπει επίσης να είναι προσβάσιμες σε όλα τα άτομα με αναπηρία.