ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανική έρευνα: Κρατήστε το σπίτι ζεστό για να μην παχύνετε

Προβλήματα αύξησης βάρους,φαίνεται ότι προκαλεί το κρύο και ειδικότερα ένα κρύο σπίτι, σύμφωνα με ερευνητέςστην Βρετανία.
Βρετανική έρευνα: Κρατήστε το σπίτι ζεστό για να μην παχύνετε

Προβλήματα αύξησης βάρους,φαίνεται ότι προκαλεί το κρύο και ειδικότερα ένα κρύο σπίτι, σύμφωνα με ερευνητέςστην Βρετανία.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από τοΚέντρο Επιστημών της Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Stirling στη Σκοτία,διαπίστωσαν ότι το κρύο περιβάλλον στο σπίτι, προκαλεί μεγαλύτερη κατανάλωσηφαγητού, άρα και την αύξηση του δείκτη μάζας σώματος, κάτι που δεν συμβαίνειόταν το περιβάλλον είναι ζεστό.

Σύμφωνα με τον Δρ Michael Daly, οοποίος ανήκει στη συντακτική ομάδα της επιστημονικής έκθεσης το κρύο αυξάνειτις ανάγκες του οργανισμού για φαγητό επειδή με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ηενέργεια μέσω των ιστών.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τησυμμετοχή 100.000 ατόμων, ενώ είναι η πρώτη που διερευνά τη σχέση που υπάρχειανάμεσα στη θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων και το βάρος.

Κατά τη διάρκειά της, εκτός απότην κατανάλωση του φαγητού οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους και άλλουςπαράγοντες, όπως ο τρόπος με τον οποίο καίει κανείς τις θερμίδες που λαμβάνει.

Άλλες μελέτες που είχαν διεξαχθεί παλαιότερα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και πολλές χώρες της Ευρώπης, είχαν δείξειότι το κρύο συμβάλλει σημαντικά στο αδυνάτισμα, επειδή ενισχύει την παραγωγήτου λεγόμενου καφέ λίπους, το οποίο εντοπίζεται κυρίως γύρω από τον λαιμό καιτα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία του θώρακα.

Το καφέ λίπος ενεργοποιεί μιαδιαδικασία θερμογένεσης, κατά την οποία εκλύεται θερμότητα μέσω τηςαναπνευστικής αλυσίδας, με τελικό αποτέλεσμα τη διάσπαση των λιπαρών οξέων.

Μάλιστα, η θερμογένεσηαποδεικνύεται πολλές φορές ζωτικής σημασίας για τα βρέφη, τα οποία διαθέτουν περισσότεροκαφέ λίπος από ό,τι οι ενήλικοι.