ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Cafe Scientifique: το ελιξήριο νεότητας και πως θα το κατακτήσουμε

Cafe Scientifique: το ελιξήριο νεότητας και πως θα το κατακτήσουμε
Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, θα μιλήσει για την αναζήτηση του “ελιξήριου της νεότητας”, μέσα από τα αίτια της γήρανσης καθώς επίσης και τους πιθανούς τρόπους αύξησης του προσδόκιμου ζωής, στα πλαίσια του καινοτόμου θεσμού CAFE SCIENTIFIQUE, στις 17 Δεκεμβρίου. 

Την αναζήτηση του “ελιξήριου της νεότητας”, μέσα από τα αίτια της γήρανσης καθώς επίσης και τους πιθανούς τρόπους αύξησης του προσδόκιμου ζωής, πραγματεύεται η τρίτη ομιλία, ανοικτή για το κοινό, του καινοτόμου θεσμού CAFE SCIENTIFIQUE.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, με  ομιλητή τον κ. Στάθη Γκόνο, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

 

H γήρανση είναι ένα αναπόφευκτο φυσιολογικό φαινόμενο για κάθε ζωντανό οργανισμό. Tα βιολογικά αίτια της δεν έχουν μέχρι στιγμής διελευκανθεί, είναι όμως γνωστό ότι συμπεριλαμβάνουν ιδιαίτερα περίπλοκες αλληλεπιδράσεις γενετικών παραγόντων και περιβάλλοντος. Παρότι η ουσιαστική εμπέδωση του φαινομένου πρέπει να γίνει σε επίπεδο οργανισμών, η μελέτη της γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο έχει προσφέρει σοβαρά πλεονεκτήματα στην κατανόηση της βιολογίας της. Ήδη, είναι γνωστοί αρκετοί παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται τόσο με τη γήρανση και τη μακροβιότητα, όσο και με τις διάφορες γεροντολογικές νόσους. Παράλληλα η επιμήκυνση του ορίου ζωής με την ταυτόχρονη αύξηση των ατόμων της 3ης αλλά και της 4ης ηλικίας θέτει μία σειρά από νέα κοινωνικο-οικονομικά θέματα. Τα παραπάνω θεματα θα αναπτυχθούν διεξοδικά, καθώς επίσης και θα αναφερθούν πιθανοί τρόποι σημαντικής αύξησης του προσδόκιμου ζωής στο εγγύς μέλλον, σε συνδυασμό με τα βιοηθικά ζητήματα που προκύπτουν.

Ο κ. Στάθης Γκόνος είναι Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Docent στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Orebro Σουηδίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της International Union of Biochemistry and Molecular Biology (IUBMB).

Οι ομιλίες του CAFE SCIENTIFIQUE, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη στήριξη του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece, θα διεξάγονται στο χώρο του Άστυ 68 (Κωσταντινουπόλεως 68, κοντά στη στάση μετρό Κεραμεικός, 210 3466896), μια φορά το μήνα, ημέρα Τρίτη (19:00).

Το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό, και στην Ελλάδα αποτελεί πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων επιστημόνων.

 

BEST OF NETWORK

PlusQueen