ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι θάνατοι από καρκίνο αυξήθηκαν σε 8,2 εκατ. το 2012

Ο παγκόσμιος απολογισμός των θανάτων από καρκίνο αυξήθηκε σε8,2 εκατομμύρια το 2012 καταγράφοντας μεγάλες αυξήσεις στους καρκίνους τουμαστού, καθώς η νόσος έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες,οι οποίες πασχίζουν να αντιμετωπίσουν μια ασθένεια που οφείλεται σε δυτικούςτρόπους ζωής.
Οι θάνατοι από καρκίνο αυξήθηκαν σε 8,2 εκατ. το 2012

Ο παγκόσμιος απολογισμός των θανάτων από καρκίνο αυξήθηκε σε8,2 εκατομμύρια το 2012 καταγράφοντας μεγάλες αυξήσεις στους καρκίνους τουμαστού, καθώς η νόσος έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες,οι οποίες πασχίζουν να αντιμετωπίσουν μια ασθένεια που οφείλεται σε δυτικούςτρόπους ζωής.

Οι θάνατοι από καρκίνο αυξήθηκαν κατά 8% από τα 7,6εκατομμύρια που αριθμούσαν σε προηγούμενη μελέτη, το 2008, και ο καρκίνος του μαστούσκότωσε πέρυσι 522.000 γυναίκες, σημειώνοντας αύξηση κατά 14% κατά την ίδιαπερίοδο, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) τουΠαγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Ο καρκίνος του μαστού είναι επίσης μια κορυφαία αιτίαθανάτου από καρκίνο στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου», λέει οΝτέιβιντ Φόρμαν, επικεφαλής του Τμήματος Πληροφόρησης για τον Καρκίνο της IARC,δηλαδή της ομάδας που συγκεντρώνει τα παγκόσμια δεδομένα για τον καρκίνο.

Ο ίδιος δήλωσε πως αυτό οφείλεται «εν μέρει στο γεγονός ότιαλλαγές στον τρόπο ζωής προκαλούν αύξηση της συχνότητας των κρουσμάτων και ενμέρει στο ότι οι κλινικές πρόοδοι στην καταπολέμηση της νόσου δεν φθάνουν μέχριτις γυναίκες που ζουν σ' αυτές τις περιοχές».

Υπολογίζεται ότι 14,1 εκατ. άνθρωποι ανέπτυξαν καρκίνο το2012, περισσότεροι από τα 12,7 εκατ. που ήταν το 2008. Επίσης 1,7 εκατ.γυναίκες διαγνώσθηκαν πέρυσι για πρώτη φορά με καρκίνο του μαστού, περισσότερεςκατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με το 2008.

Η έκθεση της IARC, με την ονομασία GLOBOCAN 2012, προσφέρειτις πιο επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για 28 διαφορετικούς τύπους καρκίνου σε184 χώρες, καθώς και μια παγκόσμια επισκόπηση των συνολικών κρουσμάτωνκαρκίνου.

Στην έκθεση αυτή διαπιστώθηκε ότι οι πιο συνηθισμένοιδιαγνωσμένοι καρκίνοι σ' όλο τον κόσμο σε άνδρες και γυναίκες μαζί είναι τουπνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου. Οι συνηθέστεροι καρκίνοι που ήταναιτίες θανάτου ήταν του πνεύμονα, του ήπατος και του στομάχου.

Στις προβολές τους για το μέλλον, οι ειδικοί της IARC λένεπως περιμένουν "μια σημαντική αύξηση" στα κρούσματα καρκίνουπαγκοσμίως: τα νέα κρούσματα προβλέπεται ότι θα αυξηθούν ετησίως στα 19,3 εκατ.ως το 2025, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και γερνάει ταυτόχρονα.

Οι παγκόσμιες τάσεις δείχνουν πως σε αναπτυσσόμενες χώρεςστις οποίες συμβαίνουν ταχείες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, η στροφήπρος τρόπους ζωής που είναι πιο χαρακτηριστικοί πλουσιότερων, εκβιομηχανισμένωνχωρών, οδηγεί σε αύξηση των καρκίνων που συνδέονται με την αναπαραγωγή, τηδιατροφή και τις ορμόνες.

Στην έκθεση της IARC αναφέρεται πως η συχνότητα του καρκίνου--ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κάθε χρόνο-- αυξάνεται στις περισσότερεςπεριφέρειες του κόσμου, αλλά επισημαίνονται "τεράστιες ανισότητες",όπως αναφέρει, ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες.

Ενώ τα ποσοστά των νέων κρουσμάτων καρκίνου εξακολουθούν ναείναι πιο υψηλά στις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες, τα ποσοστά των θανάτων είναισχετικά πολύ υψηλότερα σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, επειδή οι όγκοι συχνάδεν εντοπίζονται και διαγιγνώσκονται εγκαίρως λόγω έλλειψης ελέγχων καιπρόσβασης σε θεραπείες.

«Μια επείγουσα ανάγκη στον έλεγχο του καρκίνου σήμερα είναινα αναπτυχθούν αποτελεσματικές και οικονομικά επιτρεπτές προσεγγίσεις για τονέγκαιρο εντοπισμό, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού μεταξύγυναικών που ζουν σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες», λέει ο Κρίστοφερ Ουάιλντ,διευθυντής της IARC.

Ο ίδιος δήλωσε πως έχει κρίσιμη σημασία να υπάρξειαντιστοιχία των ποσοστών των κρουσμάτων και των θανάτων στις φτωχότερες χώρεςμε την πρόοδο που γίνεται τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την αντιμετώπιση καιτη θεραπεία ορισμένων καρκίνων στις πλουσιότερες χώρες.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανισότητας αποτελεί οκαρκίνος του τραχήλου της μήτρας --που σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκεςκάθε χρόνο στην Αφρική, αλλά μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθεί με έναεμβόλιο ή να ιαθεί, εφόσον εντοπισθεί αρκετά νωρίς με έλεγχο.

Στην υποσαχάρια Αφρική, 34,8 νέα κρούσματα καρκίνου τουτραχήλου διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο ανά 100.000 γυναίκες και 22,5 ανά 100.000γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο.

Σε σύγκριση, οι αντίστοιχοι αριθμοί για τηΒόρεια Αμερική είναι 6,6 και 2,5.

«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη ναχρησιμοποιούνται τα μέσα τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα για τον καρκίνο τουτραχήλου, ιδιαίτερα ο εμβολιασμός HPV σε συνδυασμό με καλά οργανωμένα εθνικά προγράμματαελέγχου και θεραπείας», δήλωσε ο Ουάιλντ.